Новини

Білий наліт: як прибрати з поверхонь сантехніки?

Способи очищення змішувача від вапняного нальоту

Білий наліт: як прибрати з поверхонь сантехніки?

Зміст

Для багатьох вапняний наліт є серйозною проблемою. Він виникає на лініях затирки та плитці, покриває змішувач та інші поверхні. Внаслідок цього кімната виглядає непривабливо, а сантехніка починає псуватися — піддається корозії. Але прибрати наліт з крана та інших поверхонь цілком можливо - потрібно просто поставити собі це за мету та запастися відповідною побутовою хімією. Спробуємо розібратися, як упоратися з цією проблемою трохи детальніше.

Чому з'являється білий наліт?

Основна причина утворення нальоту полягає у мінеральному складі водопровідної води. Якщо вона містить значну кількість солей, зокрема кальцію та магнію, то при висиханні залишає по собі білі плями. Якщо їх не прибирати вчасно, згодом вони ущільнюються та формують накип. Відмити його досить непросто.

Наліт може з'явитися абсолютно на будь-яких поверхнях, куди потрапляють краплі води. Він виглядає непривабливо та, як ми вже говорили вище, може порушувати функціональність сантехніки. Якщо наліт накопичується на деталях душової кабінки, вони також з часом можуть приходити в непридатність. Тому питання про те, як очистити кран від накипу та як упорядкувати всю ванну кімнату є дуже актуальним.

Народні засоби: рецепти та їх недоліки

Замислюючись про те, як очистити наліт на крані, багато людей бажають заощадити та отримати відмінний результат. Але, на жаль, це не завжди є можливим. Існує чимало народних засобів, покликаних боротися з нальотом, але багато з них мають певні недоліки. Серед ТОП народних засобів від накипу на крані:

  • Сода. Коробочка харчової соди знайдеться на кожній кухні. І цей абразивний засіб можна застосовувати для очищення стін (зокрема кахлю), душової кабінки та кранів від вапняного нальоту. Застосовувати соду простіше простого - її потрібно розвести невеликою кількістю чистої води, щоб утворилася густа кашкоподібна маса. Такий засіб слід нанести губкою на всі забруднені місця та залишити на деякий час (до години). Щоб посилити ефективність соди, необхідно потерти поверхні. Після цього засіб змивається звичайною водою. Варто враховувати, що абразивність соди може призводити до появи механічних пошкоджень на блискучій хромованій або матовій поверхні сантехніки. А без тертя сода не дасть такого позитивного ефекту — може нейтралізувати лише невеликі плями, але не впоратися із серйозними вапняними відкладеннями.

  • Сода з милом. Передбачається, що поєднання таких компонентів має дати взаємопідсилювальний ефект. Потрібно взяти брусок твердого мила та натерти його на тертку, а потім з'єднати з содою в однаковій пропорції та розвести невеликою кількістю гарячої води до стану кашки. Таку масу слід нанести на чисту губку та натерти нею сантехніку та інші поверхні. Далі потрібно почекати якийсь час і обполоснути все водою. Цей засіб для видалення нальоту на змішувачах має чимало недоліків. По-перше, він вимагає використання додаткових підручних засобів для приготування (тої ж тертки), а по-друге, має деякі абразивні властивості – може залишати найдрібніші подряпини на поверхнях. До того ж мило саме по собі після змивання може залишати мильні розводи. І йому не під силу впоратися із щільними та старими вапняними відкладеннями.

  • Оцет. Звичайний столовий оцет часто рекомендують застосовувати, щоб очистити змішувач від нальоту. І як показує практика, 9% засіб непогано видаляє плями вапняного нальоту. Але, на жаль, щоб розчинити щільні відкладення, його недостатньо. Для цього постраждалі предмети потрібно занурити в оцет на деякий час, що в умовах ванної кімнати просто неможливе. До того ж запах такого засобу досить специфічний і подобається далеко не всім.

  • Лимонна кислота. Діє за тим самим принципом, що й оцет. Варто розвести її невеликою кількістю чистої води, щоб отримати кашку, та нанести губкою на проблемні місця. Такий засіб від вапняного нальоту легко усунути незначні забруднення. Однак він також може залишити після себе невеликі пошкодження (дрібні подряпини), а в боротьбі із щільними відкладеннями може виявитися й зовсім неефективним.

Отже, народні засоби видалення вапняного нальоту далеко не завжди дають очікуваний результат. Водночас їх використання вимагає від людини певних зусиль — навіть найпростіші рецепти передбачають замішування, тертя, тривалу витримку на поверхнях. Тому краще не експериментувати та довірити свою ванну гарній побутовій хімії.

Які засоби допоможуть позбавитися від нальоту надійно?

Вибираючи, чим прибрати вапняний наліт з крана, варто віддати перевагу спеціалізованим засобам, створеним саме для досягнення ідеальної чистоти та блиску в санвузлі.

Вони є простими у застосуванні, чудово справляються з поставленими завданнями, не залишають після себе розводів, але водночас мають приємний ненав'язливий аромат. Відмінним вибором буде:

  • Чистолайн Антинакип. Цей засіб здатний впоратися навіть зі стійкими відкладеннями вапняного нальоту. Його можна сміливо застосовувати для упорядкування різних поверхонь, серед яких поверхні з нержавіючої сталі, скла, кераміки або пластмаси. Є неабразивним та не пошкоджує навіть чутливі матеріали. Може наноситися на душові кабінки, крани, плитку у ванній та ін.

  • Чистолайн Ванна кімната. Цей засіб буде кращим для комплексного прибирання - він усуне не тільки свіжий або старий вапняний наліт, але й впорається з мильними розводами, слідами зубної пасти та сечовим каменем. Така побутова хімія дбайливо очищає поверхні та легко змивається. Може наноситися на кахель, нержавіючу сталь, полімерні матеріали тощо.

  • Чистолайн WC. Допоможе швидко та ефективно відмити унітаз, навіть якщо в ньому утворився виражений вапняний наліт і сечовий камінь. Діє швидко, справляється навіть зі стійкими забрудненнями, водночас не залишає подряпин. Завдяки вигнутій формі зручно лежить у руці та є комфортним у застосуванні.

Якісна побутова хімія стане в пригоді для підтримки порядку в будь-якій квартирі, офісі та приватному будинку. Ще її цілком можна використовувати у сфері HoReCa – готелях, ресторанах та кафе.