Новини

Очищення, дезінфекція та стерилізація інструментів манікюру: як правильно обробляти манікюрні інструменти?

Практично кожна дівчина раз на 3-4 тижні користується послугами майстра манікюру. Але водночас далеко не всі пам'ятають, що потрібно обов'язково уточнювати, як проводиться обробка манікюрних інструментів. Адже під час такої процедури інструментарій майстра контактує зі шкірою, а у разі пошкоджень – і кров'ю клієнта. Тому ризик передачі різних захворювань дуже високий. Але як потрібно обробляти інструменти для манікюру?

Чим можна заразитись під час манікюру?

Те, наскільки важливою є дезінфекція манікюрних інструментів, відразу стає зрозуміло, варто лише вивчити перелік захворювань, якими можна заразитися в манікюрному кабінеті. Серед них:

  • Бактеріальні інфекції. На поверхні шкіри людей мешкає безліч бактерій, і деякі з них можуть бути дуже небезпечними для здоров'я. Зокрема, проникнення в кров стафілококів або стрептококів може спровокувати панарицій – гостре гнійне запалення тканин або імпетиго – бактеріальну інфекцію верхніх шарів шкіри. При першому захворюванні уражені тканини стають набряклими, запаленими, болючими. А імпетиго проявляється пухирцевими гнійними висипаннями, які згодом лопаються та утворюють ранки.

  • Грибкові інфекції. Це дуже поширені захворювання, які можна підхопити в салоні манікюру, де не виконується правильна дезінфекція манікюрних інструментів. Грибок може вражати шкіру та нігті, призводити до деформації нігтя та зміни його кольору, а у важких випадках – навіть до втрати нігтя. Таке захворювання, на щастя, піддається лікуванню, але терапія найчастіше потрібна дуже тривала. І на весь час лікування від манікюру доведеться повністю відмовитись.

  • Тяжкі хвороби, небезпечні для життя. Ще в манікюрному салоні можна заразитися ВІЛ або гепатитом. Такі віруси можуть проникати в організм навіть у разі мінімального пошкодження шкіри – внаслідок незначної травми шкіри або тканин біля кутикули.

Якою має бути дезінфекція манікюрних інструментів?

Насправді дезінфекція інструментів для манікюру – це не єдина маніпуляція, якої вимагає інструментарій майстра для повної безпеки клієнта. Відповідно до законодавчих норм, інструменти повинні піддаватися 3 стадіям обробки:

  • Дезинфекції. Це перший етап обробки, який починається вже у присутності клієнта чи відразу після завершення процедури. Він передбачає занурення використаного інструментарію в дезінфекційний розчин. Така процедура дозволяє знищити багато патогенів (зокрема дріжджоподібні грибки, віруси гепатитів, багато бактерій та ВІЛ), запобігає їх поширенню у навколишньому середовищі та осіданню на поверхнях. Дезінфекція манікюрних інструментів важлива для безпеки і клієнтів, і самого майстра, адже він також знаходиться в зоні ризику інфікування.

  • Передстерилізаційному очищенню. На цьому етапі інструментарій промивають під проточною водою, усуваючи залишки дезінфекційного розчину та дрібні забруднення, наприклад, залишки шкіри та ін. Після цього інструменти піддаються обробці йоржиками та ватно-марлевими тампонами для чистоти. Допускається застосування ультразвукових мийних пристроїв.

  • Стерилізації. Цей етап покликаний повністю усунути з поверхонь інструментів майстра манікюру всілякі віруси, бактерії, грибки та їх спори. І для проведення стерилізації майстер зазвичай використовує спеціальне обладнання. Більшість фахівців віддають перевагу сухожаровій шафі, яка знищує патогени шляхом впливу на них особливо високими температурами. Також популярністю користується ультразвуковий стерилізатор та автоклав. Існують також хімічні засоби стерилізації. Стерилізація манікюрних інструментів у звичайній духовці є неефективною.

Після закінчення всіх етапів дезінфекції та стерилізації інструментарій повинен правильно зберігатися - в умовах повної стерильності, наприклад, у стерильних крафт-пакетах або у стерилізаційній УФ-камері.

Які вибрати засоби для дезінфекції манікюрного інструменту?

На сучасному ринку представлено широкий асортимент продукції для дезінфекції. Проте експерти рекомендують не зупинятися на продукції з мас-маркету та не купувати товари такого типу у неперевірених торгових точках. Варто віддати перевагу засобам перевірених виробників, які спеціалізуються на випуску продукції для дезінфекції, достерилізаційного очищення, стерилізації. Їхні товари є сертифікованими та гарантовано впораються з поставленими перед ними завданнями (за умови скрупульозного дотримання інструкції).

Одним із препаратів вибору для дезінфекції, миття та хімічної стерилізації манікюрного інструментарію може стати Вернедор. Властивості даного розчину залежать від ступеня його розведення та часу експозиції. За таких умов Вернедор проявляє виражені протимікробні, противірусні та протигрибкові властивості, а також чинить спороцидну дію.

Такому засобу завжди знайдеться застосування в кабінеті досвідченого майстра манікюру.

Вернедор відрізняється:

  • високим ступенем ефективності;

  • простотою застосування;

  • зручністю зберігання;

  • доступною ціною;

  • зручною формою випуску.

Важливою перевагою такого засобу є його антикорозійні властивості. Вернедор не стимулює корозію металів, що підвищує термін служби манікюрних інструментів.

Очищення, дезінфекція та стерилізація інструментів манікюру: як правильно обробляти манікюрні інструменти?

Зміст