Новини

Дезінфекційні засоби у стоматології

Особливості застосування та актуальні вимоги МОЗ

Дезінфекційні засоби у стоматології

Зміст

Стоматологія залишається одним із найбільш популярних напрямів у медицині. Але крім гарного прибутку, вона передбачає ще й величезну відповідальність. Адже під час стоматологічних операцій лікар контактує з біологічними рідинами пацієнта, що супроводжується високим ризиком розвитку різних інфекційних захворювань, зокрема вкрай небезпечних для здоров'я та навіть життя. Тому дезінфекційні засоби у стоматології відіграють дуже важливу роль, і до вибору дезінфектантів потрібно підходити з особливою скрупульозністю.

Дезінфекція у стоматології: особливості та правила проведення

Те, якими мають бути дезінфекційні засоби стоматології та як вони мають використовуватися, прописано у законодавстві України. Ці правила регулюються наказом МОЗ України №552. Відповідно до них:

  • інструменти для огляду та лікування використовуються виключно стерильними, після кожного пацієнта їх обробляють дезінфектантами, а потім стерилізують;

  • поверхні стоматологічних приладів та інших предметів, з якими контактує або пацієнт, або лікар обробляються антисептиками (засобами для експрес-дезінфекції) після кожного клієнта;

  • великогабаритні прилади, а також поверхні підлоги, робочого столу та ін. необхідно дезінфікувати щодня по закінченні зміни лікаря;

  • щомісяця стоматологічний кабінет піддають генеральному прибиранню.

Як проводиться дезінфекція інструментів: основні правила

Дезінфекція здійснюється наступним чином:

  • дезінфекція та подальша стерилізація інструментарію виконується після одноразового застосування;

  • інструменти необхідно повністю занурювати в дезрозчин (наприклад, Тентамін або Леавен);

  • якщо занурення неможливе, проводиться протирання або обприскування інструментів;

  • деззасоби у стоматології мають вибиратися з урахуванням особливостей мікроорганізмів;

  • після обробки інструменти піддають ополіскуванню - дезрозчин має бути ретельно змитий;

  • після дезінфекційної обробки проводиться хімічна чи фізична стерилізація (оптимальний метод стерилізації підбирають з огляду на особливості конкретного виробу);

  • вся інформація про проведену стерилізацію фіксується.

Для дезінфекції інструментів необхідно використовувати спеціальні деззасоби для стоматології, розроблені саме для обробки таких предметів. Вони не тільки знищують різноманітні патогени, але й дозволяють уникнути корозії. Існують засоби, які можуть використовуватися й для дезінфекції, й для хімічної стерилізації, вони можуть стати непоганою альтернативою фізичній стерилізації, у тому випадку коли її проведення неможливе через особливості інструментів. Саме такі властивості мають Тентамін Форте та Тетрасепт.

Засіб дезінфекційний Тентамін

Засіб дезінфекційний Тентамін

726.00 ₴

Засіб дезінфекційний Тентамін-Плюс

Засіб дезінфекційний Тентамін-Плюс

803.00 ₴

Засіб дезінфекційний Тентамін-Форте

Засіб дезінфекційний Тентамін-Форте

550.00 ₴

Засіб дезінфекційний Тетрасепт

Засіб дезінфекційний Тетрасепт

715.00 ₴

Засіб дезінфекційний Леавен

Засіб дезінфекційний Леавен

611.00 ₴

Санітарна обробка поверхонь у стоматологічному кабінеті

Сучасні дезінфекційні засоби стоматології включають також розчини для обробки поверхонь, і їх використання відіграє важливу роль у профілактиці внутрішньолікарняних інфекцій та інших захворювань. Варто враховувати, що під час роботи лікаря-стоматолога у повітря підіймається безліч найдрібніших частинок біологічних рідин пацієнта. Більшість з них залишається біля лікаря та крісла пацієнта, але деяка кількість вільно поширюється по кабінету та осідає на різних поверхнях. Антисептики, які застосовують у стоматології, ефективно усувають такі забруднення. Зокрема, ними слід користуватися після кожного пацієнта для обробки:

  • стола з інструментарієм;

  • панелі керування стоматологічної установки;

  • повітряного пістолета;

  • плювальниці;

  • всіх елементів крісла.

Для цього чудово підходять також дезінфектори як Вернедор або Сангезін. Для щоденної дезінфекції всіх поверхонь можна використовувати Септамін, Септодор або Септолайн. Такі антисептики у стоматології прості у застосуванні, безпечні та високоефективні, що підтверджується відповідними сертифікатами якості. Вони допоможуть швидко продезінфікувати різні поверхні як стоматологічних приладів, так і обладнання, і навіть меблів. Активні компоненти надійно знищать різноманітні патогени.

А купити сучасні антисептики та дезінфектанти для стоматології можна в інтернет-магазині MDM Group. Ми зібрали найкращий асортимент сертифікованих товарів, які допоможуть підтримувати максимальний рівень безпеки для клієнтів та працівників стоматології. Купити деззасоби для стоматологічного кабінету можна як гуртом, так і в роздріб з доставкою по всій Україні.

Фото взято з ресурсу: https://www.freepik.com. Автор Anastasia Kazakova

Засіб дезінфекційний Вернедор
Хіт
Рекомендуємо

Засіб дезінфекційний Вернедор

492.00 ₴

Засіб дезінфекційний Сангезін

Засіб дезінфекційний Сангезін

825.00 ₴

Засіб дезінфекційний Септамін
1 відгук

Засіб дезінфекційний Септамін

1266.00 ₴

Засіб дезінфекційний Септодор
1 відгук

Засіб дезінфекційний Септодор

363.00 ₴

Засіб дезінфекційний Септолайн
2 відгуки

Засіб дезінфекційний Септолайн

940.00 ₴