Новини

Дезінфекція приміщень для тварин: як і якими засобами проводити?

Дезінфекція приміщень для тварин: як і якими засобами проводити?

Зміст

Правильна та своєчасна дезінфекція приміщень для тварин відіграє дуже важливу роль для збереження здоров'я та життя поголів'я. Вона допомагає запобігти поширенню інфекційних захворювань, уникнути мору, небезпеки для власників та споживачів кінцевої продукції. Але проводитися вона має виключно із застосуванням спеціалізованих засобів, які забезпечують високий рівень ефективності обробки. Спробуємо розібратися, як підібрати такі дезінфектанти більш детально.

Основні цілі проведення дезінфекції та її різновиди

Дезінфекційна обробка тваринницьких приміщень може бути спрямована на:

  • профілактику інфекційних захворювань, здатних викликати скорочення поголів'я чи інфікування тваринницької продукції;

  • ліквідацію вже наявної патогенної флори шляхом її знищення чи придушення її активності;

  • знезараження поверхонь, потенційних вогнищ хвороби;

  • загальне оздоровлення поголів'я;

  • підтримання оптимальних санітарно-гігієнічних умов утримання тварин;

  • підтримку високої якості товарів, що реалізуються.

Основне завдання проведення дезінфекції приміщень для тварин полягає у знезараженні території для профілактики інфікування здорових особин та співробітників.

Залежно від основної мети дезінфекції обробка може бути:

  • Профілактична. Проводиться для усунення потенційно небезпечних патогенів. Виконується перед тим як ввести в експлуатацію нові тваринницькі приміщення. Також її необхідно проводити незадовго до переведення тварин, перед початком сезону та ін.

  • Вимушена. Необхідна у разі виявлення хворих особин. Виконується систематично – бажано у першу добу виявлення хвороби та у разі кожного повторного виявлення інфікованих особин.

  • Фінальна. Включає великий комплекс санітарних заходів, які виконують після усунення заразної хвороби безпосередньо перед зняттям карантину. Вимагає обов'язкового знезараження всіх поверхонь приміщення, ґрунту, транспорту, інвентарю, а також прилеглої території та спецодягу співробітників.

Як проводиться дезінфекційна обробка?

Для якісної дезінфекції необхідно дотримуватись певної послідовності дій:

  • Насамперед виконується механічне очищення. Воно спрямоване на усунення різних забруднень (залишків їжі, підстилки, продуктів життєдіяльності). Важливо усунути забруднення з різних поверхонь приміщення, зокрема з годівниць та іншого інвентарю.

  • Далі потрібно підібрати оптимальний дезінфекційний засіб, розрахувати схему приготування робочого розчину та загальну кількість препарату, яка може знадобитися на обробку.

  • Остаточний етап обробки – це сама дезінфекція. Вона має на увазі нанесення робочого розчину на поверхні. Зазвичай використовується спосіб аерозольного розпилення чи зрошення.

Під час проведення дезінфекційної обробки робочий розчин наноситься на поверхні у суворій послідовності. Спочатку його розпорошують на перегородки та підлогу, далі - на стіни та різне обладнання. Фінальний етап обробки - зрошення стелі та поверхні підлоги в проходах. Нерідко хімічна дезінфекція доповнюється термічною. Також вона може поєднуватись з дезінсекцією.

Які засоби підходять для обробки?

Вибирати препарати для дезінфекції тваринницьких приміщень слід дуже відповідально. Варто надати перевагу засобам перевіреного виробника, якість яких підтверджують відповідні сертифікати. До найбільш дієвих засобів, які позитивно зарекомендували себе у проведенні дезінфекційної обробки тваринницьких приміщень, можна віднести:

  • Вернедор. Цей засіб проявляє активність стосовно різних патогенів, зокрема особливо небезпечних. Він знищує мікобактерії туберкульозу, збудників пташиного та свинячого грипу, справляється з грибами, зокрема пліснявими грибами та збудниками мікроспорії, а також має спороцидні властивості.

  • Ганзин Комбі. Препарат на основі суміші четвертинних амонієвих сполук. Має протимікробні властивості, справляється з різними видами грампозитивних та грамнегативних бактерій, знищує віруси та патогенні грибки. Також має спороцидні властивості.

  • Септамін. Потужний дезінфектор із комбінованим складом. Має бактерицидні, віруліцидні та фунгіцидні властивості. Забезпечує високу якість обробки та допомагає знищити збудників різних хвороб, типових для тваринницької галузі. У тому числі здатний протистояти вірусам пташиного та свинячого грипу, знищувати Паличку Коха (збудника туберкульозу).

Незалежно від специфіки вибраного засобу дуже важливо дотримуватись інструкцій щодо його застосування. Виробник вказує на всі тонкощі використання дезінфекційних засобів для ветеринарії на упаковці або в інструкції до препарату. Залежно від концентрації робочого розчину може відрізнятись спектр ефективності засобу.