Новини

Дезінфекція та обробка води в басейні:

способи очищення, які засоби використовувати

Дезінфекція та обробка води в басейні:

Зміст

Плавання для багатьох людей - це не просто приємне проведення часу, але 1 важливий аспект здорового способу життя. І багато власників заміських будинків облаштовують у себе басейни. Вони дозволяють насолоджуватися відмінним проведенням часу в колі сім'ї або друзів, а також дають можливість підтримувати себе у чудовій фізичній формі. Але важливу роль відіграє правильний та регулярний догляд за басейном, зокрема й обробка води. Вона допомагає уникнути поширення інфекційних захворювань. Але як має проводитися дезінфекція води у басейні?

Які бувають способи обробки води у басейні?

Існує 3 основних методи дезінфекційної обробки води в басейні, зокрема:

  • Реагентний. Передбачає використання спеціальних хімічних речовин для знезараження.

  • Безреагентний. У цьому випадку для обробки використовуються фізичні методи, наприклад ультрафіолетове випромінювання або ультразвук.

  • Комбінований. Тут поєднується відразу два методи (реагентний та безреагентний) або два реагенти.

Кожен метод обробки має свої плюси та мінуси.

Реагентний метод: основні особливості

Найпопулярнішим, найдоступнішим та найефективнішим реагентом для обробки води в басейні вважається хлор. Він здатний знищити більшу частину потенційно небезпечних бактерій, знезаражуючи водночас і воду, і всі поверхні, з якими стикається. Хлор випускається у різних формах. Для великих громадських басейнів іноді застосовують газоподібну або рідку форму (вона передбачає фасування по балонах або, відповідно, каністрам), але такі засоби досить складні в перевезенні та точності визначення дозування. Відмінною альтернативою їм є компактні пігулки, наприклад, Саніліт від MDM Group. Серед їх переваг:

  • повна розчинність та висока швидкість розчинення;

  • доступна вартість;

  • простота використання;

  • висока протимікробна активність – засіб знищує бактерії, віруси та гриби.

Однак варто враховувати, що хлор не може справлятися з водоростями та спорами грибів. Також при застосуванні мікроби з часом звикають до дозувань, що вимагає періодичного проведення шокової обробки. У деяких категорій населення хлор провокує алергічні реакції, а також негативні реакції з боку слизових оболонок та дихальної системи (рідко).

Як альтернатива хлоруванню може виконуватися бромування (відрізняється вищою вартістю, не підходить для відкритих водойм), озонування (обладнання для його проведення є дуже дорогим), застосування активного кисню (є не настільки ефективним), іонізація (погано поєднується з іншими методами дезінфекції, а також є недостатньо вивченою з погляду впливу на організм людини).

Безреагентні методики дезінфекції

Вплив хімічних реагентів на воду та людський організм стимулює активний пошук безпечніших рішень дезінфекції для басейну. Найпопулярнішим безреагентним методом є ультрафіолетова обробка, яка забезпечує:

  • миттєвий ефект;

  • відсутність впливу на характеристики води (властивості та склад);

  • результативне знищення патогенних мікроорганізмів;

  • безпеку для людей.

Попри всі переваги, ультрафіолетова обробка вимагає певних фінансових вкладень - придбання обладнання для дезінфекції. Також такий метод не видаляє органіку та водорості. А для стабільного ефекту обробку потрібно проводити з певною регулярністю.

Що стосується дезінфекції ультразвуком, то цей метод зараз не має широкого поширення через свою дорожнечу.

Комбіновані методи

Лише комбінований підхід до очищення басейну допомагає ефективно усунути патогенні мікроорганізми та водорості, запобігти обростанню чаші басейну та зберегти здоров'я користувачів.

Найчастіше для ідеального результату поєднують:

  • ультрафіолетову обробку з наступним хлоруванням;

  • застосування озону та хлору.

Також власникам рекомендується обладнати свій басейн пісковим фільтром, який здатний вловлювати різні великі забруднення. Ще на допомогу можуть прийти спеціальні добавки, зокрема:

  • флокулянти для злипання невеликих частинок;

  • коагулянти, які викликають згортання бруду - він випадає в осад пластівцями;

  • альгіциди - допомагають впоратися з водоростями та цвітінням води;

  • регулятори кислотності для контролю кислотно-лужного балансу.

Дезінфекція води в басейні – це комплексне завдання, яке потребує відповідального підходу. Власнику доводиться запастись комплексом засобів для підтримки ідеальної чистоти та безпеки води.