Новини

Дезінфікуючі засоби для перукарень та салонів

1. Санітарна обробка перукарських інструментів: актуальність питання

2.. Як здійснюється дезінфекція інструментів?

3. Як вибрати засоби для дезінфекції інструментів у перукарні та салоні краси?

Дезінфікуючі засоби для перукарень та салонів

Зміст

Доглянуті локони у жінок, акуратна стрижка у чоловіків, гігієнічний манікюр — це базовий догляд за собою. Кожна людина регулярно відвідує перукарню, практично всі дівчата роблять манікюр у салоні, тому кожному перукарю та косметологу необхідно подбати про те, щоб його послуги були не лише якісними, а ще й безпечними. І, на жаль, дуже багато хто забуває про правильну санітарну обробку перукарських інструментів та манікюрного приладдя. Спробуємо розібратися, чому грамотна дезінфекція настільки важлива та як правильно її проводити.

Санітарна обробка перукарських інструментів: актуальність питання

Під час стрижки, фарбування, укладки та проведення інших перукарських процедур руки та інструменти майстра-перукаря контактують із волоссям та шкірою клієнта. За наявності у людини якихось проблем зі здоров'ям, патологічні мікроорганізми чи паразити та їхні личинки можуть потрапляти на перукарські інструменти. Відповідно, якщо санітарна обробка перукарських інструментів не проводиться належним чином, наступні клієнти потрапляють у зону ризику та можуть захворіти. Серед захворювань, якими можна заразитися у перукарні:

  • педикульоз - так лікарі називають зараження вошами;

  • короста - це захворювання викликають крихітні паразити - кліщі;

  • фолікуліт - бактеріальна інфекція, яка супроводжується появою гнійного висипу;

  • стригучий лишай - грибкова інфекція, яка важко та довго лікується.

Якщо ж на шкірі клієнта є ранки, порізи та інші порушення цілісності шкіри, список небезпечних захворювань збільшується в рази та включає гепатит, ВІЛ та ін.

Стає зрозуміло, що грамотна дезінфекція перукарського інструменту та дотримання правил гігієни самим перукарем є найважливішою умовою безпеки клієнтів перукарні, так і працівників цього закладу.

Звичайно ж, косметологи та майстри манікюру, які контактують безпосередньо зі шкірою та біологічними матеріалами, повинні приділяти ще більшу увагу питанням санітарної обробки.

Як здійснюється дезінфекція інструментів?

Санітарна обробка інструментів у перукарні чи салоні краси – це процес, який необхідно проводити після кожного клієнта. Повторне використання інструментарію категорично заборонено, оскільки несе загрозу здоров'ю клієнта та репутації закладу. Водночас майстру слід пам'ятати, що навіть візуальне здоров'я волосся, шкіри та нігтів не є гарантією відсутності захворювань.

Дезінфекція та стерилізація інструментів у салоні краси та перукарні здійснюється в кілька етапів:

  • попереднє очищення з усуненням видимих забруднень, обробка засобом Манорм Експерт;

  • обробка інструменту розчином для дезінфекції, наприклад, розчином Септодор Форте або засобом Вернедор Плюс (останнє здатне знищити навіть збудників особливо небезпечних інфекцій);

  • ополіскування інструментарію під звичайною проточною водою;

  • просушування.

У деяких випадках мочити інструментарій не можна, наприклад, якщо йдеться про електричні інструменти — машинку для стрижки тощо. У цьому випадку дезінфекція і стерилізація в косметології здійснюється за допомогою розпилення. Вибір способу визначається характеристиками інструменту, а також властивостями знезаражувальних засобів. Відмінним засобом для таких цілей стане Медіоцид.

Водночас, якщо йдеться про інструменти барбершоперів, манікюрні та косметологічні інструменти, які особливо тісно контактують зі шкірою клієнта, а також можуть травмувати її, то їм необхідна додаткова санітарна обробка в автоклаві або сухожаровій печі відповідно до положень Державних санітарних правил та норм для перукарень різних типів ДСПІН 2.2.2.022-99.

Говорячи про дезінфекцію в салонах краси, перукарських та манікюрних кабінетах не можна забувати про необхідність обробки шкіри рук. Це важливий аспект збереження здоров'я та персоналу та клієнтів. З цією метою можна використовувати антисептик Манорм Екстра, антибактеріальне мило для обробки рук Маносепт, а також вологі серветки Нор-Експрес.

Як вибрати засоби для дезінфекції інструментів у перукарні та салоні краси?

Сучасні засоби для дезінфекції інструментарію – це хімічні речовини, які здатні знищувати різну патогенну флору, тобто забезпечувати фактичну стерилізацію, але без використання високих температур. Вони просто незамінні у разі потреби обробки об'єктів, які можуть бути стерилізовані термічно.

Сучасні дезінфекційні засоби в перукарських та косметологічних салонах діють комплексно. Вони забезпечують очищення від забруднень, усувають патогенні мікроорганізми (зокрема бактерії, віруси, грибки та їх спори), запобігають їх зростанню та розмноженню. Однак асортимент дезінфектантів на ринку досить широкий і закономірно, що виникає питання, що краще для дезінфекції манікюрних інструментів та перукарського обладнання. При виборі засобів для санобробки слід звертати увагу на:

  • Склад. Важливо, щоб засіб відповідав стандартам якості та актуальним нормам законодавства. У цьому випадку воно буде безпечним для клієнтів і самого майстра, а також високоефективним.

  • Спектр дії. Засоби дезінфекції у перукарських та косметологічних кабінетах повинні ефективно справлятися з різними типами збудників.

  • Безпеку для інструментів. Важливо, щоб дезінфектанти м'яко впливали на матеріали, не викликали хімічних реакцій з пластиком і не провокували корозію металів.

  • Виробника. Варто віддати перевагу перевіреним брендам, які вже багато років знаходяться на ринку та несуть відповідальність за якість своєї продукції.

Компанія MDM Group – це український виробник засобів для дезінфекції та санобробки. В її асортименті — високоякісні дезінфектанти, ефективність та безпека яких підтверджена відповідними сертифікатами. Ці товари прості у застосуванні, вони надійно справляються з дезінфекцією та стерилізацією інструментів у салонах краси, перукарнях та косметологічних кабінетах.

Коментарі

Написати коментар