Новини

Підготовчі процедури, очищення фільтра та решітки

Підготовчі процедури, очищення фільтра та решітки

Зміст

Як відмити витяжку від жиру: підготовчі процедури, очищення фільтра та решітки

Витяжка - важливе кухонне обладнання, яке є практично в кожній квартирі та кожному приватному будинку. І це не дивно, адже вона дає власнику чимало переваг – забезпечує ефективне видалення запахів, що виникають під час приготування їжі. Завдяки цьому будинок і всі елементи інтер'єру, а також волосся та одяг не просочуються такими ароматами. Але через розташування та функції кухонної витяжки, вона дуже швидко стає брудною. І привести її у чудовий зовнішній вигляд — не найпростіше завдання. Але як відмити витяжку від жиру? Спробуємо розібратися детальніше.

Регулярність миття: як часто потрібно мити витяжку?

Чим бруднішою стає витяжка, тим складніше її відчистити до ідеального стану. Тому щоб чистка витяжки щоразу не перетворювалася на випробування, слід приділяти їй час регулярно. Найкраще проводити миття такого елементу кухонного інтер'єру щонайменше раз на місяць. А щоб визначити ідеальний інтервал для чищення, потрібно оцінити інтенсивність використання цієї техніки.

Зокрема при регулярній експлуатації фільтри витяжки слід очищати раз на 2-3 тижні. А людям, які готують на плиті рідко, можна приділяти їй увагу лише раз на кілька місяців.

Варто враховувати, що при експлуатації такого приладу він втягує не тільки повітря, але й частинки жиру. Якщо витяжка не працює, жир може осідати на поверхнях решітки. За відсутності регулярного чищення жир накопичується у фільтрах та знижує ефективність витяжки. Також згодом він застигає, стає працездатним.

Як очистити кухонну витяжку?

Очищення витяжки від жиру повинне починатися з вивчення інструкції. Важливо розуміти, як можна розібрати такий пристрій. І які елементи можуть потребувати заміни (наприклад, фільтри). Зазвичай послідовність робіт включає:

  • вилучення вилки з розетки для вимкнення приладу з мережі;

  • усунення верхньої панелі витяжки та вилучення жироуловлюючого фільтра;

  • очищення жироуловлюючого фільтра (якщо він виготовлений зі сталі або алюмінію) або його заміна (якщо йдеться про паперовий, акриловий або повстяний фільтр);

  • перевірка та, за необхідності, заміна вугільного фільтра (використовується в циркуляційній техніці);

  • миття поверхонь корпусу;

  • просушування деталей та зворотний монтаж.

Якщо компоненти витяжки не знімаються, не потрібно докладати силу. Можливо, ви вибрали неправильну тактику дій або потрібно спочатку видалити старий налиплий жир, який ускладнює розбирання.

Які засоби можна використовувати для миття витяжки: регулярне миття

Якщо чистка витяжки виконується регулярно, видалити забруднення з неї зовсім не складно. З цим завданням допоможе впоратися звичайний засіб для посуду, наприклад Dast або універсальний мийний засіб Чистолайн Універсал. Дотримуйтесь наступного порядку дій:

  • візьміть миску і відправте до неї знімні деталі витяжки;

  • налийте на них обраний мийний засіб;

  • заповніть миску гарячою водою - вона повинна повністю покрити деталі;

  • чекайте близько пів години;

  • промийте деталі губкою, а потім промийте їх під проточною водою;

  • відправте деталі сохнути, а поки приділіть увагу корпусу витяжки.

Жировий фільтр також за бажання (і наявності такої можливості) можна відправити в посудомийну машину.

Застарілий жир: що робити та як упоратися?

Якщо ж витяжка не милася нормально протягом багато часу, очистити її набагато складніше. У цьому випадку на допомогу можуть прийти засоби важкої артилерії, наприклад, Чистолайн Антижир або навіть сильніший засіб Чистолайн Антижир екстра. Вони розчиняють навіть дуже старий жир, ударяють особливо стійкі білкові забруднення, справляються з кіптявою, димовою смолою, а також нагаром.

Такі засоби ефективно очищають пластикові та скляні поверхні, дбайливо ставляться до нержавіючої сталі та кераміки. Однак їх не можна застосовувати на алюмінієвих покриттях, також вони є небезпечними для тефлону.

Для видалення жиру рекомендовано нанести засіб на проблемні ділянки у вигляді 0,2-5% розчину або навіть нерозбавленим (у разі особливо сильних забруднень) та залишити на 5-15 хвилин. Далі слід усунути забруднення губкою та промити поверхні чистою водопровідною водою. Важливо проводити всі маніпуляції в захисних рукавичках у приміщенні, що добре провітрюється, і уникати попадання засобу на незахищену шкіру або слизові оболонки.

Чи можуть народні засоби допомогти у чищенні витяжки?

В інтернеті зустрічається багато народних рецептів, рекомендованих для очищення витяжки. Це і рекомендації щодо кип'ятіння окремих елементів, і поради щодо застосування соди, оцту, гірчиці та інших підручних засобів.

Деякі з народних рецептів справді можуть допомогти у боротьбі за чистоту. Але слід враховувати, що, по-перше, багато з них вимагають багато часу на приготування робочих сумішей та розчинів, нанесення, чищення та змивання. А по-друге, агресивні компоненти в їхньому складі можуть шкодити поверхням - залишати дрібні подряпини (так робить сода) або плями на чутливих поверхнях (як оцет та ін.).

Тому досвідчені господині та справжні експерти у сфері клінінгу все ж таки рекомендують віддавати перевагу професійним засобам для прибирання та чищення, наприклад, продукції MDM Group.

Коментарі

Написати коментар