Новини

Гель чи порошок: що обрати? Чим краще прати речі?

Гель чи порошок: що обрати? Чим краще прати речі?

Зміст

Прання - це щоденна рутина для більшості господинь, але для того, щоб воно було дійсно ефективним, важливо правильно підбирати засіб для прання. Адже саме від нього залежить чистота білизни, а також збереження її якості на довгі роки. Якщо неправильно підібрати засіб для прання, одяг може вицвітати, тканина може ставати нерівномірною за кольором, покриватися розводами чи плямами. А деяка побутова хімія може містити шкідливі хімікати, які здатні провокувати алергію та інші небажані реакції. Тому експерти рекомендують віддавати перевагу продукції брендів, які відповідають за якість своїх товарів. Але яка форма випуску засобу для прання буде кращою? Що варто купити, гель для прання чи порошок? Обговоримо вибір засобу для прання трохи детальніше.

Порошок: результативно та універсально

Порошок для прання - вкрай популярний різновид побутової хімії. Він може справлятися з різними видами забруднень. І серед його переваг, у порівнянні з гелем, можна виділити:

  • Більш виражений ефект відбілювання. Якщо йдеться про вибір побутової хімії для білих речей, то порошок може містити велику концентрацію відбілювальних компонентів, які допоможуть підтримати ідеальну білизну одягу.

  • Широке розмаїття товарних позицій. Об'єктивно різноманітність пральних порошків на ринку побутової хімії більша, ніж асортимент гелів. Тому господаркам може бути простіше підібрати засіб для різних типів речей, різних умов прання та рівня забрудненості.

  • Легкість дозування та економічність. Дозувати порошок для прання деяким господаркам легше, ніж гель. Водночас витрачається такий засіб набагато економніше.

  • Доступна вартість. Якщо вибирати порошок чи гель виключно за ціною, то перший буде значно дешевшим, особливо порівняно з профтоварами – спеціалізованими експертними гелями чи порошками.

Проте попри наведені нами переваги, не варто забувати, що порошок нерідко провокує алергічні реакції у людей зі схильністю до них. Також він може бути досить важко розчинним, особливо у прохолодній та холодній воді. Ще у складі порошку нерідко є фосфати — компоненти, потенційно небезпечні для довкілля (при недотриманні правил утилізації). Однак є і хороші пральні порошки без фосфатів у складі, наприклад, універсальний пральний порошок DAST, здатний впоратися із забрудненням різного типу.

Гель для прання: делікатність та бездоганність

Гель для прання порівняно недавно з'явився на ринку побутової хімії, але в останні роки набув значної популярності серед населення. Серед його вагомих переваг у порівнянні з порошком:

  • Розчинність. Такий засіб набагато краще розчиняється у воді, ніж порошок. Це мінімізує ризик появи білих слідів та розводів. Тому гель буде кращим для прання на холодному режимі.

  • Підтримка кольору тканини. Сучасні гелі, такі як, наприклад, універсальний гель DAST, не порушують колірне забарвлення речей або зберігають його краще, ніж порошки.

  • М'якість. Використання гелю для прання допомагає зберегти якість тканини, це може виявитися особливо цінним при пранні банних рушників, дитячих речей та одягу людей з високим рівнем чутливості шкіри.

  • Аромат. Нерідко гелі мають привабливіший аромат, ніж порошки. Виробники навіть можуть додавати у них вишукані парфумерні композиції, завдяки яким одяг пахне дуже свіжо та приємно.

  • Ефективність. Зазвичай, гель для прання допомагає досягти відмінного результату - усуває забруднення та підтримує свіжість речей. Існують також товари з відбілювальними та кондиціонувальними властивостями, що дозволяє підібрати ідеальний варіант для різних ситуацій.

Крім усього іншого, вибираючи між гелем та порошком, бажано звернути увагу на зручність застосування гелю. Його легко налити в кришку від ємності з таким товаром або безпосередньо в пральну машинку. Немає потреби застосування додаткових мірних склянок та інших пристроїв.

Однак гель має деякі недоліки. Такий товар, як правило, є дорожчим, ніж порошок. Крім того, він може виявитися не таким економічним, особливо за потреби випрати значну кількість білизни.

Як вибрати найкращий засіб для прання?

Вибрати найкращий засіб для прання непросто, адже вибір залежить від багатьох факторів, зокрема й від індивідуальних переваг. Але експерти радять враховувати такі рекомендації:

  • Якщо ви збираєтеся прати білі речі, краще віддайте перевагу порошку. Він містить відбілювальні компоненти, які сприяють збереженню білизни речей.

  • Однак при догляді за кольоровими речами бажано використовувати гель. У ньому менше відбілювальних інгредієнтів, здатних порушити колір тканини. Такий засіб швидко розчиняється, при його застосуванні на тканині не залишається білих слідів.

  • Фанатам прання на низьких температурах однозначно більше підійде гель. В умовах холоду він також швидко розчиняється, а ще швидко поширюється одягом.

  • Щоб видалити складні плями, краще додатково використовувати кисневий порошок, наприклад, універсальний кисневий порошок DAST, або засоби, що підсилюють ефективність прання, наприклад Чистолайн Експерт.

Отже, тільки ви вирішуєте, що вибрати: порошок або гель. Але тепер ви зможете зробити вибір, добре розуміючи властивості того чи іншого продукту. І багато господинь, вивчивши інформацію про гелі та порошки, купують відразу обидва різновиди товарів — на різні випадки життя.