Новини

Характеристика мийних та дезінфекційних засобів

 за якими параметрами вибирати засоби?

Характеристика мийних та дезінфекційних засобів

Зміст

Забезпечення та підтримання чистоти домашнього санвузла та кухні, офісу, різних виробничих приміщень є не лише гарним тоном, а й запорукою здоров'я. Для різного бізнесу скрупульозне дотримання санітарно-гігієнічних норм є важливим аспектом збереження відмінної репутації. А для медустанов, косметологічних клінік та манікюрних кабінетів — це єдина можлива умова для роботи, адже у цих сферах діяльності без чистоти та навіть стерильності не обійтися. Але для того, щоб забезпечити дотримання санітарно-гігієнічних норм, потрібно використовувати спеціальні дезінфектанти та мийні засоби. І вони повинні добре впоратися з поставленими завданнями. Спробуємо розібратися більш детально в такій темі, як характеристика мийних та дезінфекційних засобів.

Мийні засоби: особливості та характеристики

Основне завдання мийних засобів полягає у видаленні різноманітних забруднень, у тому числі досить стійких. Тому основні характеристики таких продуктів включають:

  • ефективність;

  • змочувальні здібності;

  • емульгувальні властивості - ключова характеристика видалення жирів;

  • диспергувальні здібності - здатність подрібнювати компоненти забруднень для легкого усунення з поверхонь;

  • відсутність токсичності;

  • відсутність корозії обладнання;

  • водорозчинність.

Крім того, мийні засоби повинні легко змиватися, не залишаючи слідів і залишкових хімічних речовин на поверхні.

Для різних сфер життя використовують різні типи мийних засобів, і вимоги до них можуть відрізнятися. Зокрема:

  • Для миття посуду важливу роль відіграє не тільки висока миюча здатність, а й гарне піноутворення, а також повна змивність, як у засобу Чистолайн Посуд.

  • Для прибирання в санвузлі необхідна здатність боротися з іржею, вапняним нальотом та сечовим каменем. Також важливо, щоб вибраний мийний засіб не пошкоджував поверхні. Зокрема, Чистолайн WС надійно видаляє забруднення, легко змивається та дбайливо доглядає за нержавіючою сталлю, кахлем та ін.

  • Засіб для вікон повинен забезпечувати швидке видалення забруднень без розводів та каламутності. Зокрема, Чистолайн Скло забезпечує ідеальну прозорість скла та дзеркал, а також їх блиск.

  • Для миття підлоги необхідно вибирати засоби, які мають відмінні мийні властивості і водночас не пошкоджують різні поверхні. Чистолайн Підлога, наприклад, дбайливо доглядає за деревом, каменем, наливними підлогами тощо, видаляє забруднення та неприємний запах, але водночас не піниться та легко змивається.

Деякі мийні засоби можуть використовуватись і на виробництвах. Якщо йдеться про харчову галузь, важливо вибирати продукцію, яка забезпечуватиме мийну дезінфекцію — усуватиме забруднення та видалятиме патогенні мікроорганізми.

Дезінфекційні засоби: характеристики дезінфектантів

Дезінфекційні засоби - це особливий клас товарів, який повинен відповідати ряду характеристик, зокрема діяти:

бактерицидно – знищувати бактерії або блокувати процеси їх життєдіяльності;

віруліцидно – боротися з вірусами;

фунгіцидно – знищувати гриби;

спороцидно – послаблювати чи знищувати спори грибків.

Дезінфектанти можуть використовуватися як у побуті, так і у спеціалізованих установах. Залежно від призначення таких засобів їх характеристики можуть відрізнятися:

  • у медицині дезінфектанти можуть використовуватися як для прибирання поверхонь, наприклад, Вірапав, так і для очищення інструментів або навіть хімічної стерилізації, наприклад, Тентамін Форте;

  • у харчовій промисловості дезінфектанти застосовують для прибирання в цехах та транспорті, наприклад, Септолайн або Екомент Форте;

  • у побуті, офісних приміщеннях, транспорті та загальноосвітніх закладах часто віддають перевагу доступним за ціною засобам з хорошим рівнем ефективності, наприклад, хлорвмісним засобам Санідез або Хлоросан.

Вибираючи найкращі продукти для прибирання будинку або підтримки санітарно-гігієнічних норм у різних установах, враховуйте в першу чергу їх призначення. Залежно від цього характеристика мийних та дезінфекційних засобів може відрізнятися.

Коментарі

Написати коментар