Новини

Як позбутися плісняви у пралці: практичні та ефективні поради

Як позбутися плісняви у пралці: практичні та ефективні поради

Зміст

Пральна машина зараз є практично у кожному будинку. Це дуже поширене обладнання, яке часто використовується у повсякденному житті. Але при такій регулярній експлуатації багато власників навіть не знають про правила догляду за такою побутовою технікою. Тим часом відсутність своєчасного обслуговування пральної машини може призвести до утворення грибка — чорної плісняви. Вона не тільки має специфічний неприємний запах, а й може провокувати виникнення проблем зі здоров'ям та порушувати функціонал техніки. Але як позбутися плісняви в пральній машині? Спробуємо розібратися детальніше.

Як виглядає грибок у пральній машині?

Грибок виглядає як чорні цятки. Спочатку вони ізольовані один від одного, але згодом збираються в острівці, які розростаються, стають дедалі товстішими. Їх можна побачити у різних місцях. Найчастіше пліснява локалізується на гумці - ущільнювальному матеріалі, який забезпечує герметичне закриття дверцят. Також її можна виявити у відсіку, куди засипається пральний порошок.

Наявність візуально помітних слідів грибка може вказувати на те, що в інших структурах пральної машини його знаходиться ще більше, тільки він не такий помітний. Тому краще не зволікати та позбутися плісняви в пральній машині.

Чим небезпечний грибок?

Якщо в пральній машинці з'являється грибок, його спори залишатимуться на речах і потраплятимуть до навколишнього середовища. Відповідно, вони з легкістю потраплятимуть у дихальні шляхи та на шкіру людей.

Постійні контакти зі спорами плісняви небезпечні для здоров'я. Вони можуть призвести до виникнення алергічних реакцій та нападів астми, посилити перебіг респіраторних захворювань. Також грибок може викликати хронічні ревматичні болі та мігрені. Він особливо небезпечний для маленьких дітей, людей похилого віку та осіб з порушеннями імунітету.

Як позбутися грибка: ефективність народних засобів

У пошуках того, як позбутись грибка в пральній машині, користувачі в першу чергу потрапляють на різноманітні народні рецепти. У мережі рекомендують використовувати:

  • лимонний сік чи лимонну кислоту;

  • харчову соду;

  • оцет та ін.

Проте фахівці, які займаються ремонтом та відновленням такої побутової техніки, наполегливо рекомендують уникати подібних експериментів. Вся річ у тому, що підручні засоби можуть нашкодити компонентам пральної машини, зокрема манжеті, внутрішнім ущільнювачам, трубкам та ін.

Тому вибираючи, як позбудеться плісняви в пральній машині, краще віддати перевагу професійним мийним засобам — спеціалізованій побутовій хімії.

Яка побутова хімія допоможе впоратися із пліснявою?

Вибираючи побутову хімію для боротьби з грибком, потрібно пам'ятати, що звичайні мийні засоби не можуть впоратися з такою неприємністю. Вони можуть лише усунути видимі забруднення, але ніяк не вплинуть на спори цвілі, тому вона швидко з'явиться знову.

Необхідно вибирати мийні засоби з дезінфекційними властивостями або комбінувати звичайну побутову хімію зі спеціалізованими дезінфекторами. Важливо, щоб вибрані засоби мали протигрибкові (фунгіцидні) властивості. Відмінним вибором може стати:

  • Мийний дезінфекційний засіб Чистолайн Ванна кімната або Чистолайн Універсал. Усуває видимі забруднення та знищує грибок. З його допомогою можна обробити всі візуально видимі частини пральної машини та деякі важкодоступні місця.

  • Хлоровмісний засіб Саніліт. Ефективно та надійно знищує спори. Щоб видалити грибок, його можна використовувати по-різному. Розчин даного хлорного засобу підходить для обробки доступних ділянок пральної машинки - гумки, відсіку для порошку та ін. Також можна додати таблетку у відсік для порошку та запустити програму прання на високих температурах (90 °С). Так Саніліт очистить навіть важкодоступні ділянки та забезпечить дезінфекцію труб. Але після застосування важливо провести додатковий цикл полоскання для остаточного видалення хлору зі структур побутової техніки.

  • Армат Танін. Це дезінфектор з мийними властивостями, який ефективно видаляє забруднення та бореться із пліснявою. Випускається у формі концентрату та може використовуватися для ручного миття забруднених ділянок.

Усі дезінфектори необхідно використовувати виключно у рукавичках. Також, збираючись прибрати в пральній машині цвіль, важливо надягати респіратор — він захистить дихальні шляхи від спор, які можуть підійматися в повітря під час обробки (без респіратора в жодному разі не обійтися, якщо ви використовуєте засоби, що містять хлор).

Як уникнути появи плісняви?

Замість того, щоб замислюватися, як позбутися плісняви у пралці, краще вчасно вжити заходів щодо профілактики її появи. Експерти рекомендують:

  • після закінчення прання насухо протирати гумовий ущільнювач дверцят;

  • просушувати час від часу лоток для порошку, повністю виймаючи його з пральної машинки;

  • виключити перебування мокрої білизни у пральній машинці (протягом тривалого часу після закінчення прання);

  • мінімум раз на місяць прати речі на максимальній температурі (або запускати машинку вхолосту з хлоровмісними засобами);

  • виключити застосування кондиціонерів для білизни - вони створюють сприятливе середовище для розмноження бактерій;

  • систематично чистити фільтр пральної машинки - це можна зробити самостійно або довірити таке заняття майстру.

Перелічені заходи продовжують термін служби техніки та допомагають запобігти появі плісняви в пралці.