Новини

Методи обробки медичних виробів. Вибір засобів та їх використання

Методи обробки медичних виробів. Вибір засобів та їх використання

Зміст

Обробка медичних інструментів - важливе завдання, спрямоване на підтримку високого рівня безпеки для пацієнтів та медпрацівників. Вона націлена на нейтралізацію та/або повне знищення мікроорганізмів, які можуть бути потенційно небезпечними з погляду здатності викликати інфекційні захворювання. Правильна обробка медичних виробів мінімізує ризики поширення інфекцій та забезпечує підтримку здорової атмосфери в установі.

Методи дезінфекційної обробки

Існує кілька основних методів дезінфекційної обробки медичних виробів. Серед них:

  • Механічний. Включає ручне та апаратне миття поверхонь, прибирання пилососом, вентиляцію приміщення, а також провітрювання.

  • Фізичний. У перелік цих методів входить кип'ятіння, автоклавування, обробка в сухожаровій шафі (сухожарі).

  • Хімічний. Це обробка дезінфекційними засобами або занурення в дезінфекційний розчин.

  • Бактеріологічний. Даний метод не настільки популярний як решта та передбачає застосування вузькоспецифічних бактеріофагів.

Етапи обробки медичних виробів

Важливо пам'ятати, що обробка медичного інструментарію зазвичай включає кілька основних етапів, зокрема:

  • дезінфекцію - здійснюється відразу після застосування інструментів шляхом занурення їх у розчин спеціального дезінфекційного засобу;

  • передстерилізаційне очищення - може бути ручним або машинним (здійснюватися в спеціальних машинах, які працюють за стандартною схемою);

  • стерилізацію - спрямована на повне знищення будь-яких мікроорганізмів на поверхні медичних інструментів.

Кожен етап обробки інструментів має власний порядок проведення.

Засоби для хімічної обробки медичних виробів: різновиди

Хімічні засоби для дезінфекції інструментів медичного призначення представлені широким асортиментом товарних позицій, які можна поділити на різні групи, зокрема:

  • Галогеновмісні. У основі перебуває йод, бром чи хлор.

  • Кисневмісні. Як вже зрозуміло з назви, вони містять кисень, який при використанні дезінфектантів виділяється з інших речовин внаслідок хімічної реакції. Основним компонентом може бути перекис водню, різні перекисні сполуки, та навіть надкислоти.

  • ПАВи. Мають не тільки дезінфекційні, а й мийні якості. Дозволяють проводити і передстерилізаційну обробку, і дезінфекцію.

  • Гуанідовмісні. Досить складні органічні сполуки, які впливають різні патогенні мікроорганізми.

  • Альдегідовмісні. Мають спороцидні та бактерицидні властивості, знищують грибки та віруси, мають негативний вплив на мікроорганізми.

  • Спирти. Рекомендовані для антисептичної обробки різних поверхонь та медичного обладнання, зокрема важкодоступних місць.

  • ЧАС (четвертинні амонієві сполуки). Ефективні дезінфекційні засоби, що відрізняються низьким рівнем токсичності та не призводять до корозії металевих виробів.

Незалежно від обраного засобу користувачеві потрібно суворо дотримуватись алгоритму проведення дезінфекції виробів медичного призначення. Зазвичай виробники дезінфектантів дають докладні рекомендації щодо їх застосування в інструкції.

Як вибрати засоби для обробки медичних інструментів?

Дезінфекція інструментів медичного призначення повинна здійснюватися виключно із застосуванням засобів, призначених для такої обробки. Їх вибір залежить від специфіки інструментарію, його матеріалу та призначення. Дезінфекція медичних інструментів може здійснюватися за допомогою таких засобів:

  • Вернедор. Унікальний дезінфектант, дія якого залежить від рівня розведення. Залежно від концентрації робочого розчину Вернедор може використовуватися для дезінфекції, комплексної дезінфекції та достерилізаційної обробки, а також для дезінфекції високого рівня та навіть для стерилізації. Підходить як для обробки інструментів, так і для медичної апаратури.

  • Леавен. Рекомендований для достерилізаційного очищення. Підходить для дбайливої ​​та ефективної обробки інструментарію, зокрема гнучких ендоскопів Простий у застосуванні та справляється навіть із забрудненнями, що важко видаляються.

  • Медіоцід. Засіб на спиртовій основі, що ідеально підходить для швидкої дезінфекції. З його допомогою можна обробити різні вироби медичного призначення, які потребують оперативного знезараження. Підходить для застосування у важкодоступних місцях. Дуже швидко висихає.

  • Септодор Форте. Підходить для дезінфекції, а також достеризаційної очистки. Допомагає виконати дезінфекцію медичних виробів із різних матеріалів, а також дезінфекцію поверхонь.

Щоб будь-який засіб для дезінфекції медичних виробів давав необхідний ефект, дуже важливо використовувати його правильно - суворо дотримуватися рекомендацій виробника щодо приготування робочого розчину та часу витримки.