Новини

Мийні та чистячі засоби без хлору

Мийні та чистячі засоби без хлору

Зміст

Хлорвмісні мийні засоби мають величезну популярність - вони забезпечують високий рівень чистоти та дезінфекції, ефективно усувають різні види забруднень. Але водночас, у них є чимало недоліків, пов'язаних з різким запахом і токсичністю. Тому багато людей шукають якісні та надійні мийні засоби без хлору, які могли б бути чудовою альтернативою хлору. І вони насправді є.

Шкідливість хлору для здоров'я людини

Хлор є їдкою токсичною речовиною. Він виділяє випари у навколишнє середовище, які можуть впливати на дихальну систему, шкіру та слизові оболонки. Хлор вважається особливо небезпечним для осіб із хворобами серцево-судинної та дихальної системи. І засоби з такою активною речовиною стають особливо небезпечними, якщо використовуються в маленьких приміщеннях, що погано провітрюються, зокрема ванних кімнатах і санвузлах (а саме ці місця часто прибирають за допомогою такої побутової хімії).

Хлор може спровокувати виникнення алергічних реакцій, подразнення очей та пошкодження шкіри. Він є отруйним для живих організмів, тому всі роботи з ним вимагають застосування захисного екіпірування (рукавичок, окулярів, респіратора), а також ретельного провітрювання після прибирання.

Крім усього іншого, хлор може вступати в реакції з органікою у навколишньому середовищі, такі процеси супроводжуються формуванням небезпечних канцерогенних токсинів, а вони, зі свого боку, можуть провокувати порушення діяльності імунітету та ендокринної системи.

Мийні засоби без хлору: особливості та властивості

Чистячі засоби без хлору можуть мати у своєму складі різні активні компоненти, у тому числі мийні компоненти, наприклад, поверхнево активні речовини. Вони забезпечують ефективне усунення забруднень. Але через те, що хлорвмісні товари зазвичай використовуються як дезінфектори, в альтернативних засобах повинні бути антимікробні компоненти, наприклад:

  • Алкілдиметилбензіламоній хлорид. Він є четвертинною амонієвою сіллю і широко використовується як антисептик та дезінфекційний засіб для знищення бактерій, вірусів та грибків на різних поверхнях. Він ефективний у боротьбі з патогенами та забезпечує дезінфекцію води та поверхонь.

  • 2-феноксіетанол (або феноксіетанол). Це органічна сполука, що широко використовується в косметичних та мийних засобах як антисептик, консервант і ароматизатор. Воно має здатність знищувати або інгібувати зростання мікроорганізмів, таких як бактерії та віруси. Це робить його корисним компонентом у мийних засобах, де важливо запобігати поширенню інфекцій та забезпечувати безпеку поверхонь.

  • N,N'-біс (3-амінопропіл) додециламін. Відіграє роль антисептика – знищує та інактивує патогени (віруси, грибки та бактерії), запобігаючи поширенню бактерій. Також виконує функцію поверхнево активної речовини – допомагає руйнувати та видаляти бруд, жир та інші забруднення.

  • Дидецилдиметиламоній хлорид (DDAC). Це четвертинна амонієва сіль, яка часто використовується як активний інгредієнт у дезінфекційних засобах та антисептиках. Має потужні антимікробні властивості, що робить її ефективним агентом для знищення різних видів бактерій, вірусів, грибків та інших мікроорганізмів. Також сприяє видаленню забруднень.

Які вибрати мийні засоби без хлору?

Вибираючи мийні засоби без хлору, необхідно насамперед визначити їхнє призначення. Такі товари можуть використовуватись:

  • Для повсякденного прибирання вдома, у місцях загального користування та медичних закладах. Це засоби мийної дезінфекції, вони забезпечують надійне усунення різних видів забруднень та одночасну санацію – видалення патогенних мікроорганізмів або пригнічення їхньої активності. Саме такі функції виконує Чистолайн Універсал — мийний засіб, який може використовуватися для обробки різних поверхонь, починаючи від підлоги та закінчуючи сантехнікою й меблями. Для миття посуду (зокрема й в медичних закладах) можна використовувати мийний дезінфектант Чистолайн Посуд, а якщо ви вибираєте засоби для унітаза без хлору, віддайте перевагу концентрату Чистолайн Ванна кімната.

  • Для детальної дезінфекції. І тут краще віддавати перевагу більш спеціалізованій продукції. Як правило, йдеться про концентровані дезінфекційні засоби, і вони вже можуть застосовуватися як для прибирання, так і для спрямованої дезінфекції. Відмінний дезінфекційний засіб без хлору - Вірапав. Для застосування в медустановах (зокрема для дезінфекції білизни, столового посуду та знезараження крові та біологічних виділень — для цих цілей часто використовуються засоби, що містять хлор) можна вибрати Сангезін або Септамін. Їх можна також використовувати як засоби для чищення без хлору для септика. А для більш ретельної та дбайливої обробки (зокрема й хімічної стерилізації) можна використовувати Вернедор.

Перед використанням дез засобу без хлору необхідно ознайомитися з інструкцією виробника. Мийні та дезінфекційні засоби випускаються в концентрованому вигляді, та їх ефективність багато в чому залежить від рівня розведення.