Новини

Мийні засоби без фосфатів: що таке безфосфатна побутова хімія?

Відмінності від звичайної

Мийні засоби без фосфатів: що таке безфосфатна побутова хімія?

Зміст

У світі значно змінилися вимоги до повсякденної побутової хімії. Вона має бути не тільки високоефективною, а й безпечною. Саме тому значно зросла популярність мийних засобів, які не мають у своєму складі фосфатів. Безфосфатна побутова хімія застосовується у побуті, у сфері готельно-ресторанного бізнесу, а також у різних установах. Але в чому її особливість та переваги?

Шкода фосфатів для людей та природи

Фосфати є активним компонентом багатьох мийних засобів. Вони ефективно осаджують солі жорсткості, які присутні у воді, та сприяють її пом'якшенню. Завдяки ним мийні компоненти побутової хімії працюють результативніше, усуваючи різні види забруднень. Отже, фосфати самі по собі не мають очищувальних властивостей, а лише допомагають мийним засобам працювати.

Але численні дослідження підтвердили, що такі речовини можуть бути небезпечними для людей та природи. Вони можуть порушувати баланс кислотності шкіри на клітинному рівні, збільшуючи ризик виникнення різних дерматологічних хвороб. Крім того, контактуючи зі шкірою, вони можуть потрапляти в кров і порушувати її склад (впливати на концентрацію гемоглобіну, показники щільності плазми, рівень вмісту білка). Якщо ж фосфати накопичуються в організмі, є ризик виникнення отруєння, порушень у роботі органів та систем, збоїв обміну речовин та ін.

До того ж фосфати шкідливі для довкілля. Вони сприяють зростанню синьо-зелених водоростей, і це дуже серйозна проблема сучасності, помітна абсолютно кожній людині неозброєним оком. Поширення таких водоростей добре помітно в теплу пору року практично в будь-якій водоймі, куди тільки можуть потрапляти недостатньо очищені каналізаційні води. Забруднені водоймища можуть викликати загибель живої природи, а вода з них згодом знову надходить до будинків людей.

Що таке безфосфатна побутова хімія?

Раніше вважалося, що безфосфатна побутова хімія є не дуже ефективною для формування значної кількості піни та очищення забруднень. Проте з кожним роком виробники пропонують все більш і більш результативну продукцію - з моменту появи перших безфосфатних засобів їх очищувальні властивості зросли в рази. І для досягнення відмінного ефекту можуть використовуватися різні хімічні речовини.

Ці компоненти можуть використовуватися як по одному, так і у поєднанні один з одним. Завдяки їм безфосфатна хімія стає такою ж ефективною, як і традиційні засоби із фосфатами. Споживачі можуть перейти на безпечніший та екологічніший варіант без шкоди для якості.

Основні плюси безфосфатної хімії

Технологічні та якісні мийні засоби без фосфатів мають чимало переваг при регулярному застосуванні. Зокрема вони:

  • не провокують алергічних реакцій, оскільки є безпечними для людей, така побутова хімія не викликає подразнення, зокрема на ніжній та високочутливій дитячій шкірі, тому сміливо може використовуватись навіть для новонароджених;

  • не провокують неприємних відчуттів при безпосередньому контакті - попри те, що всю побутову хімію краще використовувати в рукавичках, при застосуванні таких засобів шкіра не страждає, навіть якщо не вдягати рукавички;

  • сприяють економії води та електроенергії - легко виполіскуються та дають відмінний результат навіть у разі застосування при низьких температурах;

  • є досить економічними у застосуванні – безфосфатна хімія має меншу витрату, ніж звичайні засоби з фосфатами;

  • характеризуються доступною ціною - безфосфатний пральний порошок та інша побутова хімія такого типу є достатньо доступною для більшої частини споживачів, а щоб зменшити витрати, їх можна купити гуртом.

Порошок без фосфатів

Сучасний безфосфатний порошок – це хороша альтернатива мийним засобам із фосфатами. Він не тільки безпечніший, але має й інші переваги, зокрема забезпечує:

  • м'якість для тканин – такі засоби більш дбайливо ставляться до тканин, запобігаючи зносу та зберігаючи яскравість кольору;

  • ефективне очищення - безфосфатний пральний порошок забезпечує ефективне видалення плям і бруду за умови правильного застосування (відповідно до інструкції виробника);

  • легкість полоскання - для очищення тканини від залишків такого засобу не потрібне додаткове полоскання.

Відмінними прикладами якісного безфосфатного засобу є пральний порошок Dast Color весняні квіти та Dast Universal морська свіжість.

Інші різновиди безфосфатної побутової хімії

Найвідомішим товаром серед безфосфатної побутової хімії є пральний порошок. Але крім того, виробники пропонують й інші засоби, у складі яких немає фосфатів. Серед них:

  • рідини для миття посуду, наприклад, Dast Лимон — завдяки додаванню компонентів, що легко утилізуються, такий засіб добре піниться, легко змивається та не накопичується;

  • відбілювачі - це, в першу чергу, кисневі засоби, наприклад, універсальний кисневий порошок Dast, який працює завдяки хімічній реакції (розщепленню перкарбонату натрію, що супроводжується виділенням кисню) та здатністю розщеплювати молекули бруду.

Сучасні мийні засоби без фосфатів — це гідний внесок, який ми можемо зробити на підтримку здоров'я всієї родини та підвищення екологічності навколишнього середовища.