Новини

Сучасні дезінфекційні засоби в медицині

особливості та вибір залежно від призначення

Сучасні дезінфекційні засоби в медицині

Зміст

Дезінфекція є обов'язковою процедурою у будь-якій медичній установі. За таких умов дезінфікувати необхідно не тільки медичні інструменти та пристрої, але й всі приміщення. Правила дезінфекції у медустановах та вибір дезінфектантів визначається законодавчими нормами. Адже медичні дезінфекційні засоби повинні не тільки справлятися з простими вірусами, бактеріями та грибками, а й перемагати особливо складних збудників, які провокують тяжкі внутрішньолікарняні інфекції та небезпечні для життя захворювання. Спробуємо розібратися в тонкощах таких засобів більш детально.

Медичні дезінфекціні засоби: основна класифікація

Сучасні медичні дезінфекційні засоби поділяються на види, залежно від активних компонентів у складі. Відповідно до такої класифікації дез кошти у лікарнях бувають:

  • Хлорвмісними. Містять активний хлор, є високонадійними, оскільки справляються з різними типами патогенних мікроорганізмів. Часто використовуються для усунення особливо небезпечних збудників інфекцій, мають мийні, а також відбілюючі властивості. Однак такі дезінфекційні розчини в лікарні не підходять для обробки інструментарію, оскільки провокують корозію металів. Також вони викликають знебарвлення тканини, а ще мають досить різкий та неприємний запах. Ще засоби дезінфекції для лікарень на основі хлору відрізняються високим рівнем токсичності та при порушеннях правил експлуатації можуть завдати шкоди шкірним покривам та слизовим оболонкам. Такі дезінфектанти зазвичай використовуються для грубої обробки, зокрема. санації прибирального інвентарю та санвузла, а також для знезараження бризок крові й інших біологічних рідин.

  • Спиртовмісними. Ці дезрозчини в лікарні використовуються переважно для обробки шкірних покривів, а також для екстреної дезінфекції поверхонь. Вони швидко випаровуються, знищують багато патогенних мікроорганізмів, не залишають після себе плям або розводів, а також не вимагають змивання. Однак такі медичні засоби дезінфекції можуть бути агресивними до деяких типів поверхонь (зокрема гуми та оргскла), вони легкозаймисті та мають різкий специфічний запах.

  • Дезінфектори на основі ЧАС (четвертинних амонієвих сполук). Це відносно нові засоби для дезінфікування в медицині, які мають чимало переваг. Підходять для обробки обладнання, поверхонь та інструментів, є нетоксичними та не провокують корозію металів. Знищують бактерії та блокують зростання спороутворюючих збудників (грибків). Мають відмінні мийні якості, не мають специфічного кольору або запаху, є високоефективними та термостабільними. Можуть поєднуватися з іншими речовинами для підвищення ефективності.

  • Дезінфектори на основі тріаміну Y12D (N,N'-біс (3-амінопропіл) додециламіну). Такі деззасоби в медицині виготовлені на основі відносно нової речовини, що відрізняється широким спектром антимікробних властивостей, бореться з бактеріями, вірусами та грибками, зокрема збудниками особливо небезпечних захворювань. Найчастіше вони використовуються для обробки приміщень та поверхонь, є малотоксичними та простими у застосуванні.

  • Альдегіди. Це не найсучасніші засоби дезінфекції в медицині, але водночас вони є високоефективними. Вони проявляють активність щодо багатьох патогенів, підходять для дезінфекції високого рівня та хімічної стерилізації. Ці деззасоби для медицини часто стають засобами вибору знезараження ендоскопічного обладнання та інших подібних інструментів. Однак вони мають високий рівень токсичності, можуть всмоктуватися деякими поверхнями, внаслідок чого довго виділятись у повітря.

  • Кисневмісні дезінфектанти. Такі розчини можуть мати у своєму складі перкарбонат натрію та інші речовини. Ці дезінфекційні засоби в медицині використовуються для різноманітної обробки, зокрема для санації посуду, білизни, різних предметів догляду хворих. Відрізняються високим рівнем антимікробних властивостей, є екологічними та мають нейтральний запах. Серед їх переваг також низька токсичність та гіпоалергенність. Однак такі розчини не є стабільними і можуть провокувати подразнення шкірних і слизових покривів.

Також сучасні дезінфекційні засоби в медицині можуть містити засоби комбіновані засоби, в яких поєднуються різні типи дезінфектантів.

Різні види дезінфекційних засобів у медицині: спектр застосування

Розглядаючи різні види дезінфекційних засобів у медицині, складно розібратися у сфері їх застосування. При виборі сучасного дезінфектанта важливо орієнтуватися як на мету застосування такого засобу, так і область його можливого використання. Адже в медицині потрібна санобробка абсолютно різних поверхонь, інструментів та матеріалів.

Спробуймо розібратися, які краще використовувати деззасоби в лікарні в залежності від їх призначення:

  • Для санації поверхонь. Така медична дезінфекція може бути різною, зокрема поверхні приладів та предметів, з якими контактують пацієнти, необхідно дезінфікувати після кожного застосування. А великогабаритні прилади, а також підлогу, стіни, робочий стіл санують щодня після закінчення робочої зміни. З цією метою можна використовувати засоби з ЧАС, четвертинними амонієвими сполуками або алкілдиметилбензіламонію хлоридом (АДБАХ). Відмінним вибором може стати Вірапав чи Септамін. Не виключається використання хлорних деззасобів.

  • Для дезінфекції та передстерилізаційної обробки медичних виробів краще віддати перевагу засобам на основі тріаміну Y12D або АДБАХ. Вони прості у використанні, але водночас високоефективні та не викликають корозії металів. Такі сучасні деззасоби в медицині представлені товарами Вернедор, Вернедор Преміум, Септамін, Тентамін.

  • Для дезінфекції високого рівня та хімічної стерилізації підходять розчини з вищою концентрацією АБДАХ, а також засоби на основі альдегідів та перкарбонату натрію. Відмінним вибором стануть такі засоби для ЛПУ як Екомент Форте, Тентамін Форте або Тетрасепт.

На жаль, дезінфекційні засоби для медичних закладів не мають універсальних властивостей. Відповідно, для лікарні, стоматологічного кабінету та інших ЛПЗ потрібно використовувати різні дезінфектанти, підбираючи їх відповідно до призначення. Якісні медичні дезінфекційні засоби повинні мати відповідний стандарт якості та виготовлятися у суворій відповідності до законодавчих норм. Тільки у цьому випадку вони забезпечать повноцінну санацію.

Засіб дезінфекційний Вірапав

Засіб дезінфекційний Вірапав

342.00 ₴

Засіб дезінфекційний Септамін

Засіб дезінфекційний Септамін

1266.00 ₴

Засіб дезінфекційний Вернедор

Засіб дезінфекційний Вернедор

492.00 ₴

Засіб дезінфекційний Вернедор-Преміум

Засіб дезінфекційний Вернедор-Преміум

606.00 ₴

Засіб дезінфекційний Тентамін

Засіб дезінфекційний Тентамін

726.00 ₴