Новини

Як очистити кавомашину від накипу в домашніх умовах? Засоби для чищення

Як очистити кавомашину від накипу в домашніх умовах? Засоби для чищення

Зміст

Величезна кількість людей купують кавоварку, щоб отримувати задоволення від ароматного та підбадьорливого напою. Але водночас далеко не всі замислюються про те, що така техніка потребує правильного догляду. Деякі люди навіть не читають повністю інструкцію, обмежуючись короткими рекомендаціями щодо приготування кави. І поломка кавомашини через накип може стати для них неприємним сюрпризом. Щоб цього не трапилося, потрібно приділяти увагу регулярному догляду за своєю технікою. І сьогодні ми дізнаємося, як почистити від накипу кавоварку.

Найчастіша причина несправностей кавомашини

Навіть найкраща та найсучасніша кавоварка, яка використовується виключно з якісною водою рано чи пізно подає сигнал про необхідність декальцинації. І прибирати пил із пристрою абсолютно недостатньо, щоб уникнути поломки. Та й застосування м'якої води не гарантує справності. Рано чи пізно в кавомашині все одно формується накип. Безперечно, при застосуванні жорсткої водопровідної води це відбувається набагато швидше. Але навіть правильне використання не може скасувати систематичне чищення.

Що таке декальцинація: необхідність проведення

Термін декальцинація позначає процес очищення кавоварки від накипу, що скупчився в ній. Накип зі свого боку утворюється з солей мінералів (переважно кальцію та магнію). При нагріванні вони розпадаються, формуючи твердий осад (він осідає на внутрішніх поверхнях обладнання) та вуглекислий газ. Саме концентрація цих солей впливає на характеристики води — чим їх більше, тим вона жорсткіша. І тому для приготування кави в кавомашині рекомендують все ж таки застосовувати м'яку воду — наприклад, встановити спеціальний фільтр на водопровідні труби.

Але навіть м'яка вода рано чи пізно призводить до формування накипу. Він може змінювати смак ароматної кави. Також якщо ігнорувати його появу, він може спричинити поломку техніки.

Як же усунути накип: домашні методи

Нерідко для чищення кавоварки від накипу рекомендують застосовувати лимонну кислоту. Її можна придбати у будь-якому супермаркеті. І коштує такий засіб справді копійки. В результаті обробки лимонна кислота вступає в хімічну реакцію з накипом (вапняними відкладеннями), завдяки чому вони відшаровуються від поверхонь. Але як очистити від накипу кавоварку? Рекомендують:

  • усунути з кавоварки залишки кави, гущі;

  • промити конструкцію;

  • у зручній ємності розвести 8 ч. л. лимонної кислоти у літрі теплої води;

  • залити отриманий засіб у резервуар кавоварки (відділення для води) та залишити на 2-3 години;

  • запустіть пристрій на цикл приготування кави, при сильному забрудненні можете повторити кілька разів;

  • злийте рідину та добре промийте резервуар;

  • наберіть чисту воду та увімкніть холостий режим приготування кави, щоб вимити залишки лимонної кислоти.

Варто враховувати, що лимонна кислота може негативно впливати на внутрішні компоненти приладу, зокрема на його робочі вузли. Її застосування може призвести до розвитку корозійних процесів. Тому виробники кавомашини застерігають власників від таких експериментів та рекомендують використовувати спеціально призначені засоби для обслуговування такої техніки. 

Також в інтернеті можна знайти й інші рекомендації про те, як почистити кавоварку від накипу в домашніх умовах. Зокрема, рекомендують застосовувати кока-колу, оцет та деякі інші товари. Але вони можуть бути ще невдалішим вибором, ніж лимонна кислота. Зокрема, такі рідини можуть призводити до пошкодження гумок (прокладок) усередині кавоварки та викликати інші проблеми в її функціях.

Що ж вибрати, щоб почистити від накипу кавоварку?

Вибираючи засіб для чищення від накипу кавомашини, варто звертати увагу на спеціалізовану продукцію. Відмінним варіантом може стати Чистолайн Антинакип. Це професійний розчин для декальцинації, який швидко та ефективно розчиняє тверді відкладення та сприяє їх виведенню назовні без шкоди для поверхонь приладу та робочих вузлів.

Склад такого засобу продуманий до дрібниць, щоб забезпечити високоякісне очищення та турботу про справність побутової техніки. І застосовувати його простіше простого - Чистолайн Антинакип рекомендується залити у відсік з водою та провести кілька холостих циклів приготування кави (кількість циклів залежить від ступеня забруднення машини). Після цього рідину з приладу потрібно злити та повторити процедуру ще кілька разів — вже з чистою водою. Переконайтеся, що вихідна порція води чиста та не має ніякого неприємного запаху.

Процес чищення машини повинен включати також демонтаж та миття всіх знімних деталей, зокрема фільтрів та піддону для збору крапель. Зазвичай цей етап краще здійснювати на початку декальцинації.

Проводити очищення кавоварки від накипу потрібно регулярно, враховуючи інструкції виробника та характеристики води, яка використовується для заварювання кави.