Новини

Як і чим очистити труби вдома

ефективні методи та засоби побутової хімії для боротьби із засміченням

Як і чим очистити труби вдома

Зміст

Очищення домашніх труб - це процес, з яким рано чи пізно доводиться зіткнутися абсолютно всім. Постійна експлуатація може призводити до того, що труби у квартирі або в приватному будинку засмічуються, через них перестає нормально проходити вода. У такій ситуації власники стикаються не лише з певними складнощами під час використання каналізації. Їх також непокоїть неприємний запах, який може виходити за межі санвузла. А сильне засмічення труб може навіть спричинити затоплення житла, що несе загрозу сусідам. Тому дуже важливо знати, як і чим можна прочистити труби в домашніх умовах. Спробуємо розібратися у цьому питанні детальніше.

Чому може засмітитися каналізація: основні причини

Існує чимало чинників, які можуть спричинити засмічення. Їх можна поділити на кілька груп:

  • Механічні. Такі засмічення виникають, коли в систему потрапляють різні сторонні предмети (відходи, волосся, предмети особистої гігієни, харчові продукти тощо). Найчастіше механічне порушення прохідності є наслідком безладу та порушення правил експлуатації.

  • Експлуатаційні. У цю групу входять засмічення, які виникають у процесі природної експлуатації водопровідної системи. Адже згодом внутрішня поверхня сифона, зливних труб покривається шаром мильного розчину та жирів, на цей наліт з легкістю прилипають навіть найдрібніші відходи, які в нормі мають йти разом із водою. Такі фактори призводять до поступового звуження робочого діаметра труби та закономірного погіршення її функцій. Нерідко експлуатаційні засмічення провокує наліт від надто твердої води.

  • Технологічні. Такі засмічення мають абсолютно іншу етіологію — вони з'являються через порушення будови каналізації, наприклад, внаслідок неправильно підібраного розміру труб або кута їхнього нахилу. У такій ситуації впоратися із засміченнями найскладніше — треба усувати основну причину такої проблеми — усувати технологічні недоліки.

Методи домашнього прочищення: дешево та сердито

Існує кілька простих способів очищення каналізаційних труб. Прочистити каналізацію може звичайний окріп — гаряча вода найкраще проявляє себе на кухні, де основна причина засмічення криється в застиганні жиру на поверхнях системи. Закип'ятіть чайник, вилийте його в раковину та зачекайте близько години. Якщо вода почала стікати краще, процедуру можна повторити.

Також на допомогу в очищенні каналізаційних труб можуть прийти так звані народні засоби, наприклад:

  • Сіль та сода. Це копійчані інгредієнти, які можна знайти в кухонній шафці кожної господині. З'єднайте їх у рівній пропорції (по пів чашки) та розведіть склянкою води. Отриману суміш вилийте в злив раковини та зачекайте чверть години. Озброївшись вантузом, нагнітайте тиск у системі та промийте труби дуже гарячою водою.

  • Сода та оцет. Такі інгредієнти при з'єднанні вступають у хімічну реакцію, і вона може сприяти зникненню засмічення. Щоб досягти потрібного результату, всипте в злив пів склянки солі, потім влийте зверху таку ж кількість 9% оцту. Відразу закоркуйте отвір ганчіркою або корком та залиште на 10 хвилин. Потім промийте труби гарячою водою.

Як прочистити труби вантузом?

Замислюючись, чим можна прочистити труби в домашніх умовах, варто згадати про вантуз. Цей інструмент є неймовірно простим в експлуатації – з ним може впоратися навіть абсолютний профан. Для отримання потрібного ефекту потрібно:

  • щільно закоркувати отвір у раковині чи ванній, що захищає від переливу;

  • ретельно притиснути гумову насадку вантуза до зливу, виконати до 10-20 поступальних рухів;

  • увімкнути гарячу воду, щоб промити труби.

У разі потреби вантуз можна використовувати повторно.

Побутова хімія для усунення засмічення

Щоб отримати дійсно гарантований результат, краще використовувати спеціальний засіб для чищення труб. Багато виробників побутової хімії пропонують товари з такими властивостями. Але далеко не всі вони дають чудовий результат. Вибираючи чим прочистити труби, віддайте перевагу сертифікованій продукції від виробників, які спеціалізуються на випуску саме такої побутової хімії. Такі товари відповідають актуальним стандартам та мають цільовий вплив.

Відмінного результату допоможе досягти засіб Чистолайн Труби. Він ефективно усуває засмічення в каналізаційних системах та є безпечним для різних матеріалів, зокрема каналізаційних труб із пластику, металопластику, сталі та ін. Також така побутова хімія не нашкодить ванній, душовій кабінці або раковині. А використовувати Чистолайн Труби дуже просто - його потрібно лише налити в злив і почекати від чверті години до пів години (при сильному засміченні й довше). Після цього потрібно промити систему водою. А за потреби можна поєднувати застосування такої хімії з використанням вантуза.

Профілактика

Як і у випадку багатьох інших проблем, при боротьбі із засміченням найкращим рішенням є профілактика. Не варто чекати порушення прохідності труб, краще вжити заходів щодо захисту каналізації від засмічення. Для цього рекомендується:

  • встановити у зливні отвори пластикові або металеві сіточки, які затримуватимуть сміття — його легко та просто викинути;

  • проводити очищення сифона та зливу від волосся, що намоталося;

  • іноді проводити періодичні чистки, промиваючи систему киплячою водою або спеціальною побутовою хімією.

Чистолайн Труби можна використовувати з профілактичною метою. Такий засіб знизить ризик виникнення каналізаційних засмічень до мінімуму.