Новини

Як позбутися нальоту, вапняних відкладень та іржі на унітазі?

ефективні способи чищення

Як позбутися нальоту, вапняних відкладень та іржі на унітазі?

Зміст

Навіть регулярний догляд за сантехнікою не виключає ризику появи в унітазі нальоту чи іржі. А якщо миття весь час відкладається на потім через постійну зайнятість або безладність, то картина може стати досить непривабливою. Але насправді, за належного бажання цілком можна повернути своєму туалету первозданну білизну. Але чим почистити унітаз? Спробуємо відповісти на це детально.

Чому в унітазі з'являється наліт?

Основна причина появи негарного нальоту в унітазі – надмірна жорсткість водопровідної води (значна кількість мінеральних солей у її складі). Ці мінеральні солі осідають на поверхнях — спочатку тонкою плівкою, а потім дедалі помітнішим шаром. Також свій внесок в утворення нальоту робить іржа зі старих водопровідних труб, сечовий камінь, залишки харчових продуктів та ін.

Звичайно, найкраще періодично піддавати унітаз якісному чищенню, щоб знизити ризик появи вапняного нальоту. Адже якщо він уже з'явився, його товщина поступово збільшуватиметься, і впоратися з товстим шаром таких утворень вже зовсім непросто.

Правила чищення унітаза: профілактика появи нальоту

Щоб уникнути появи нальоту в унітазі, рекомендується проводити профілактичне чищення раз на 1-3 дні. Для цього необхідно:

  • злити воду в унітазі;

  • нанести обраний засіб для чищення безпосередньо під обідок (або у разі безободкової конструкції по всьому внутрішньому периметру унітаза);

  • залишити засіб на поверхні унітаза на 10-20 хвилин;

  • трохи потерти унітаз усередині йоржиком;

  • злити воду.

Прибирання унітаза має стати частиною повсякденної рутини та увійти у звичку, тільки так він завжди залишатиметься чистим.

Як правильно чистити туалет від нальоту?

Для того щоб усунути наліт, що вже утворився (навіть якщо йдеться про тонкий його шар), необхідно провести більш ґрунтовну роботу. У жодному разі не можна намагатися відколупати нашарування твердими та гострими предметами. Так ви можете лише пошкодити унітаз – чистоти таким чином не досягнеш.

Щоб видалити сильний наліт, рекомендується:

  • перекрити воду, щоб не набирався бачок унітаза;

  • злити воду, яка вже є у бачку;

  • проштовхнути якнайбільше води вантузом, щоб її не було в унітазі;

  • нанести товстий шар мийного засобу на всі поверхні всередині унітаза та залишити на 30-60 хвилин;

  • обробити унітаз щіткою, видаляючи наліт, що розм'якшився;

  • відвернути вентиль, щоб у бачок набралася вода, та злити її кілька разів.

Після такого радикального чищення необхідно регулярно підтримувати чистоту унітаза так, як описано вище.

Чим відчистити наліт: чи допоможуть народні засоби?

Існує чимало народних засобів, які рекомендують застосовувати для чищення унітаза від нальоту. Серед них:

  • Сода з оцтом. Злийте воду в унітазі, висипте на його поверхні пачку харчової соди і потріть трохи йоржиком. Через пів години залийте соду оцтом і, поки відбувається реакція, добре потріть забруднені місця. Після цього злийте воду кілька разів.

  • Сіль з оцтом. Підігрійте чашку столового оцту до 38-39 ° С, розчиніть у ньому чайну ложку солі. Нанесіть такий засіб на стіни унітаза, добре втирайте в проблемні місця, використовуючи йоржик. Залишіть суміш на 12 годин, після чого змийте водою.

  • Гірчичний порошок. Змішайте 2 ст. л. такого засобу з такою самою кількістю лимонної кислоти та 4 ст.л. крохмалю. Розведіть водою до консистенції густої кашки. Нанесіть отриману суміш на стінки унітаза на пів години, потім добре потріть і змийте водою.

  • Кока Кола. Щоб усунути наліт в унітазі багато хто радить просто вилити в нього літр-два кока-коли і залишити на пару годин. Після цього потрібно добре обробити щіткою забруднення і змити воду.

Ефективність народних засобів, на жаль, викликає сумніви. Чим витрачати час та сили на пошуки ефективного рецепта, краще відразу використати якісну побутову хімію.

Як вибрати засіб для чищення унітаза?

Виробники побутової хімії пропонують широкий асортимент побутової хімії для унітаза. Але не варто гнатися за розрекламованою продукцією. Краще віддайте перевагу товарам тих брендів, які пропонують справді якісні сертифіковані кошти. Вони гарантовано допоможуть досягти чудового результату.

Впоратися навіть із дуже сильним нальотом допоможуть:

  • Чистолайн WC. Справляється з іржею, нальотом та сечовим каменем. Надає приємного аромату. Діє швидко та легко змивається. Не вимагає вичерпування води з унітаза – за наявності каменю під шаром води його потрібно налити у воду та залишити на пів години – сорок хвилин.

  • Чистолайн Антинакип. Ідеально усуває скам'янілий накип, вапняний наліт і іржу. Дбайливо очищає різні види поверхонь.

Якісна побутова хімія зручна у використанні та безпечна для людини. Звичайно, при роботі з нею варто захищати руки за допомогою рукавичок та уникати попадання засобу на шкіру, слизові оболонки та дихальні шляхи.