Новини

Як прибрати цвіль з силіконового герметика у ванній кімнаті?

Як прибрати цвіль з силіконового герметика у ванній кімнаті?

Зміст

Силікон – один з найпопулярніших ущільнювачів. Він використовується як для встановлення вікон, так і для монтажу душових кабін, умивальників, ванн і т. д. Це дуже гнучкий матеріал, тому він легко підлаштовується до форми встановлених елементів обладнання. До того ж він чудово захищає простір від попадання води, наприклад, за межі душової кабіни. Однак іноді силіконова затирка покривається пліснявою, яку важко видалити. Що можна, а точніше, що потрібно зробити у такій ситуації? Розкажемо, як позбутися цвілі у ванній на силіконовому герметиці трохи докладніше.

Навіщо видаляти плісняву у ванній?

Чорні цятки, що з'являються на ущільнювачах або з'єднаннях із силікону, – це не лише візуальний дефект. Це також цілком реальна загроза здоров'ю, яку не слід недооцінювати. Чорна пліснява на герметиці у ванній найчастіше з'являється в душовій кабіні та навколо ванни, тобто в місцях, схильних до постійного контакту з водою. Вологість і висока температура створюють специфічний мікроклімат, що сприяє розвитку цвілі.

Якщо вчасно не замислитись, як прибрати цвіль з силікону, можна зіткнутися з великими проблемами. Через короткий час стики та ущільнювачі покриються шаром чорного нальоту, що може негативно позначитися на здоров'ї. Цвіль на герметиці у ванній містить безліч спор, які виробляють мікотоксини. Вони дуже шкідливі, особливо якщо ви постійно піддаєтеся їхньому впливу. Нежить і загальна втома, інфекції дихальних шляхів та подразнення шкіри – це лише початок проблем, які можуть спричинити зростання грибків. Тому краще якнайшвидше замислитися, як прибрати цвіль з силікону у ванній.

Як ефективно очистити брудну поверхню?

Найпростіший спосіб - стежити за тим, щоб у ванній не з'являлася пліснява. На жаль, мало хто має достатньо часу та бажання ретельно протирати всі елементи, схильні до утворення цвілі, після кожного походу в душ. Тому важливо якнайшвидше відреагувати на появу перших симптомів.

У душовій кабіні легко побачити чорну плісняву – це невеликі плями, які з'являються на силіконі. Якщо ви видалите їх швидко, ви не дозволите розмножуватися грибку.

Залежно від ступеня забруднення, ви можете вирішити боротися з пліснявою домашніми методами або використовувати готові засоби для видалення грибка. Найчастіше це фунгіцидні препарати, які також мають відбілюючі властивості та водночас не надають негативного впливу на структуру силікону.

Видалити цвіль з силікону домашніми методами

Іноді прибрати цвіль із силікону можна й домашніми методами. Перше, що може допомогти - це харчова сода.

Як видалити цвіль з герметика у ванній кімнаті? Спочатку посипте брудні поверхні харчовою содою, а потім потріть їх старою зубною щіткою. Вона не повинна бути занадто жорсткою, а чистка не повинна бути занадто інтенсивною - йдеться не про видалення затірки або силікону, а про видалення цвілі. Після очищення промийте забруднені місця водою, видаливши таким чином залишки плісняви.

Додатково можна використовувати натуральний фунгіцид у вигляді олії чайного дерева. Додайте його в харчову соду та посипте забруднену ділянку. Дія ефірної олії – це не тільки чудовий аромат, але й перевірені методи запобігання утворенню цвілі.

Як видалити плісняву та грибок у ванній: ефективні професійні засоби

На жаль, після домашніх методів пліснява нерідко повертається. А в деяких випадках вона настільки сильно ушкоджує матеріали, що ніяка сода з нею не впорається. Але, як прибрати грибок із силікону у ванній у такому разі? Використовуйте професійні засоби побутової хімії, наприклад:

  • Чистолайн Ванна кімната. Цей засіб ефективно усуває забруднення та має фунгіцидні властивості (бореться з грибком). До того ж йому під силу справлятися з іншими патогенами (зокрема вірусами та бактеріями).

  • Санідез. Це хлорвмісний засіб, який відмінно справляється з пліснявою, знищуючи грибок і запобігаючи його подальшій появі. Має форму таблеток, що використовуються для приготування розчину. 

  • Чистолайн Армат Танін. Це сильно лужний концентрат, здатний впоратися зі слідами плісняви на різних видах поверхонь, зокрема на кераміці та пластиці.

Дійсно якісний продукт полегшить вам завдання та допоможе забути про плісняву надовго, але пам'ятайте, що ці продукти, як правило, досить агресивні, тому при використанні варто захищати руки гумовими рукавичками. Нанесіть препарат на місце, оброблене грибком, зачекайте час, вказаний на упаковці, та промийте його разом з пліснявою чистою водою.

Можлива ситуація, коли ні професійні продукти, ні харчова сода не зможуть вивести цвіль. Тоді, єдина відповідь на питання, як усунути цвіль з герметика, - це невеликий ремонт. Потрібно зняти залишки старого силікону, добре зачистити порожні місця та провести протигрибкову обробку (наприклад, за допомогою хлорвмісних засобів). Після цього можна знову використовувати силікон для герметизації. Також професіонали рекомендують вибрати епоксидні затірки, які значно менше ушкоджуються підвищеною вологістю.