Новини

Як прибрати запах цвілі з м'яких меблів?

Засоби, які допоможуть позбутися вогкості

Як прибрати запах цвілі з м'яких меблів?

Зміст

Підвищена вологість у квартирі чи приватному будинку – дуже поширена проблема. Ризик її виникнення збільшують порушення під час будівництва або проведення ремонту, відсутність вентиляції та проблеми з опаленням. А підвищена вологість може дуже швидко призвести до появи плісняви – грибка на стінах та предметах побуту. І позбутися його буває дуже й дуже непросто. І якщо обробка твердих поверхонь (стін) ще не викликає жодних серйозних складнощів, то усунути грибок з дивана чи крісла набагато складніше. Спробуємо розібратися, як прибрати цвіль з м'яких меблів трохи детальніше.

Чому з'являється запах плісняви від м'яких меблів?

Запах вогкості та плісняви, що в'їдається в оббивку, найчастіше є наслідком того, що грибок вразив конкретний виріб. Але іноді меблі набувають такий аромат, якщо знаходяться у вологій кімнаті. Тканини досить швидко вбирають запахи, але якщо відреагувати своєчасно, появи плісняви в них можна уникнути.

Ризики вогкості та плісняви особливо високі у випадку:

  • поганого утеплення підлоги, постійної наявності вогкості в підвальному приміщенні;

  • проблемі протікання даху та/або водопровідних труб;

  • регулярному попаданні рідини, сліди від якої не встигають просохнути (або не мають такої можливості через холод та/або вогкість у приміщенні).

Ще одна причина, через яку диван чи крісло можуть огидно пахнути вогкістю – недостатньо правильне чищення. Спроба відмити плями в домашніх умовах найчастіше призводить саме до такого результату - меблі не можуть просохнути від надлишку вологи, тому застоюються та починають видавати неприємний запах.

Треба обов'язково визначити, чим викликано неприємне явище, перед тим як шукати, чим прибрати запах вогкості з дивану. Адже якщо не усунути причинного фактора, ефект від будь-яких дій буде нетривалим — запах повернеться знову.

Як позбутися цвілі та запаху вогкості?

Дійсно надійно відчистити диван або крісло можуть фахівці - практично в кожному місті є компанії, які приводять до ладу м'які меблі та несуть відповідальність за виконану роботу. Але за потреби прибрати цвіль з дивана можна й власними силами. Для цього необхідно підготувати:

  • значну кількість ганчір'я;

  • відро чистої теплої води;

  • відбілювальні або дезінфекційні засоби (про вибір їх ми розповімо трохи пізніше);

  • гумові рукавички для захисту рук (виберіть товсті вироби);

  • різні засоби для чищення м'яких меблів.

Ще не зайвим буде використання захисних окулярів та маски для профілактики потрапляння мийних та дезінфекційних засобів в очі та дихальні шляхи (вони можуть провокувати подразнення, алергію та інші неприємні реакції).

Покроковий підхід до самостійного чищення меблів

Якщо ви замислюєтеся про те, як прибрати плісняву з тканини дивана, та якщо у вас немає спеціального мийного пилососа з високою потужністю та відсутня можливість взяти його в оренду, всі роботи по боротьбі з пліснявою та запахом вогкості варто перенести на теплу пору року. За таких умов постраждалі меблі варто винести на свіже повітря (хоча б на балкон) - це єдина можливість досягти їх висихання після закінчення всіх маніпуляцій. Крім того, хімікати все ж таки краще використовувати в місці з хорошою вентиляцією. Якщо диван або крісло залишається в кімнаті або на балконі, варто підкласти під нього щільний шар плівки, що не промокає, - для захисту поверхні підлоги. Далі дійте покроково:

  • приготуйте розчин дезінфектора відповідно до інструкції;

  • нанесіть його губкою або пензлем на уражені пліснявою ділянки та усуньте візуально помітний грибок;

  • повторіть нанесення дезінфектора та протирання уражених ділянок, періодично обполіскуйте ганчірку до чистоти води;

  • залиште засіб на деякий час;

  • обробіть оббивку дезінфектором і чекайте, поки він подіє;

  • промокніть вологу тканину сухою ганчіркою або папером - вона вбере надлишок вологи;

  • якщо диван або крісло має виражений запах вогкості та плісняви, необхідно використовувати засіб для чищення м'яких меблів – застосовуйте його відповідно до інструкції, та не забудьте витримати деякий час на всіх елементах меблів (обробляйте навіть важкодоступні ділянки);

  • повторно проведіть видалення надлишку вологи, використовуючи сухе ганчір'я або папір;

  • залиште меблі на чистому повітрі або в приміщенні, що добре провітрюється, до повного висихання.

Як вибрати дезінфекційний засіб для обробки м'яких меблів?

Вибираючи, чим прибрати запах вогкості з дивана та як прибрати цвіль, варто розуміти, що засіб для таких цілей повинен мати відповідні характеристики. По-перше, він повинен знищувати грибок (володіти фунгіцидними властивостями). А по-друге, він не повинен ушкоджувати оббивку. Саме тому засоби, які зазвичай застосовують для усунення цвілі на стінах, не можуть використовуватися в цьому випадку.

Вони мають у своєму складі хлор, який виїдає колір та залишає після себе світлі плями на тканині.

Тому роздумуючи, як видалити чорну плісняву з дивана, краще віддати перевагу засобам з іншим складом, наприклад:

  • Ганзін-Комбі. Має потужні протигрибкові властивості. Випускається у концентрованій формі. Простий у застосуванні.

  • Септолайн. Має протигрибкові, мийні, дезінфекційні та дезодораційні якості. Допоможе не лише видалити плісняву, але надійно усунути різні забруднення. Також допоможе позбутися неприємного запаху.

Профілактика появи плісняви на м'яких меблях

Щоб знизити ризик виникнення цвілі та інших забруднень, а також паразитів (пилових кліщів, вошей та ін.) фахівці рекомендують:

  • правильно доглядати за меблями, проводити професійну чистку один раз на рік;

  • регулярно очищати меблі за допомогою пилососа – таку процедуру варто проводити раз на 1-1,5 тижня;

  • використовувати захисні чохли, які скорочують кількість забруднень і можуть мати водовідштовхувальні властивості;

  • після випадкового влучення рідини на диван, відразу ж усунути її за допомогою серветок або рушників, після цього варто засипати вологе місце содою для вбирання всієї вологи (її можна прибрати пилососом через 10-12 годин).

Крім того, звичайно ж, для профілактики появи плісняви дуже важливо підтримувати оптимальний мікроклімат у приміщенні – усунути причину надмірної вогкості, нормалізувати вентиляцію та вологість повітря.