Новини

Зубний наліт:

причини, небезпека, методи видалення

Зубний наліт:

Зміст

Зубний наліт несе серйозну загрозу ротовій порожнині. Його поява збільшує ризик виникнення стоматологічних проблем – карієсу та гінгівіту. До того ж, якщо не вжити своєчасно заходів щодо позбавлення від нальоту, він може затвердіти та перетворитися на зубний камінь. І такі відкладення на зубній поверхні можуть з часом призвести до пародонтиту, формування ясенних кишень і, зрештою, втрати зубів. Правильне та своєчасне видалення нальоту допомагає зберегти здоров'я та красу зубного ряду та всієї ротової порожнини. Але як зняти зубний наліт у домашніх умовах? Чи це можливо?

Що таке зубний наліт, і чому він з'являється?

Невелика кількість м'якого нальоту на зубній поверхні є нормальним явищем. Він виникає протягом дня під впливом природних процесів, що відбуваються у ротовій порожнині. Тонка плівка нальоту - це результат життєдіяльності мікроорганізмів, які в нормі перебувають у ротовій порожнині. До неї прикріплюються невеликі частинки їжі, перемішані зі слиною.

Регулярне та правильне чищення зубів, що проводиться щодня, успішно справляється зі слідами нальоту. Він не шкодить людині, та стоматологи розглядають його як невіддільну частину повсякденної життєдіяльності організму.

Однак у деяких випадках зубний наліт може залишатись на поверхні зубів. Така неприємність може спостерігатися при:

  • недостатньо правильному догляді за ротовою порожниною;

  • дефіциту в раціоні твердої їжі, що сприяє механічному очищенню зубної поверхні під час пережовування;

  • порушеннях прикусу, зокрема при скупченості зубів (у цьому випадку звичайного чищення зубною щіткою може бути недостатньо для повноцінного усунення нальоту);

  • порушеннях метаболізму, які призводять до зміни мікрофлори ротової порожнини та прискорення утворення нальоту;

  • вживанні деяких медикаментів (у такому разі нерідко з'являється пігментований зубний наліт, наприклад, чорний чи коричневий);

  • запальних процесах у ротовій порожнині.

А м'який зубний наліт, який залишається на зубах, як ми вже сказали вище, згодом починає твердіти та утворювати зубний камінь у результаті процесів мінералізації.

Небезпека зубного нальоту

Шар зубного нальоту, що знаходиться на поверхні зубів містить безліч бактерій. У процесі своєї життєдіяльності ці мікроорганізми виділяють кислоти, які згубно впливають на емаль, ушкоджують її та стають причиною виникнення карієсу.

Ще тверді відкладення торкаються частини ясен - м'яких тканин, розташованих біля пришийкової частини зубів. І при ігноруванні ситуації, що виникла, зубний наліт призводить до гінгівіту та більш важких форм запалення ясен.

Що робити для усунення м'якого нальоту?

М'який наліт, який спостерігається на зубах, можна усунути у домашніх умовах. Для цього дуже важливо озброїтися якісною зубною щіткою та додатковими аксесуарами, а також суворо дотримуватись чіткого алгоритму дій. Фахівці рекомендують:

  • вибирати електричні чи ультразвукові щітки, які допомагають ефективніше усунути забруднення з поверхні зубів;

  • незалежно від обраної щітки приділяти увагу всім поверхням зубів - як бічним, так і горизонтальним;

  • ретельно очищати міжзубні проміжки за допомогою додаткових аксесуарів - зубної нитки або йоржиків;

  • не забувати про ополіскування рота після чищення.

Чистити зуби необхідно щодня двічі на день. Також важливо регулярно відвідувати стоматолога для планової гігієнічної чистки — проводити її щонайменше раз на пів року.

Які аксесуари вибрати для детального очищення зубного нальоту?

Зубної щітки (навіть найсучасніших моделей) недостатньо, щоб досягти ідеальної чистоти зубів. Значна кількість нальоту накопичується між зубами, куди щетинки просто не дістають. І видалити його звідти допоможуть спеціальні аксесуари:

  • Зубна нитка. Це тонка нитка, зазвичай із нейлону або поліестеру, якій зручно очищати міжзубні проміжки з ділянок, недоступних для зубних щіток. Виробники пропонують нитки з бамбуковим вугіллям, які мають додаткові антисептичні властивості, а також нитку з м'ятою, яка відмінно освіжає дихання.

  • Зубочистки. Сучасні зубочистки обладнані рогаткою з невеликим відрізом зубної нитки на одному кінці, їхня друга частина — гострий кінчик. Вони не такі ефективні та зручні, як звичайна зубна нитка, але водночас чудово підходять для застосування поза домом.

  • Міжзубні йоржики. Виглядають як маленькі щіточки на ручці, мають невеликий діаметр, тому легко проникають у міжзубні проміжки, - більш ефективно, ніж зубочистки. Однак не зручні та не дуже практичні при сильній скупченості зубного ряду.

Аксесуари для додаткового очищення потрібно обов'язково використовувати з раннього віку - вони допомагають уникнути міжзубного карієсу та запалення ясен. Для дітей випускають спеціальні зубочистки, які можуть використовувати батьки та старші малюки — вони зручно лежать у руці.

Як упоратися зі стійким твердим нальотом?

Багато людей замислюються, як зняти зубний наліт у домашніх умовах, коли він вже твердне та стає стійким до дії звичайної зубної щітки. Лікарі-стоматологи попереджають, що не можна видаляти його за допомогою гострих та твердих предметів чи народних методів. Такі способи боротьби з нальотом можуть призвести до пошкодження зубної емалі, травм та опіків слизової оболонки.

Якщо у роті утворився зубний наліт, як позбутися його знає лише лікар. Єдиний безпечний та надійний спосіб боротьби з таким явищем – спеціалізоване чищення у стоматологічному кабінеті. Стоматолог не лише видалить тверді відкладення, а й підкаже, як зробити, щоб вони не з'являлися на зубах надалі.