Новини

Зубочистка чи зубна нитка: що вибрати?

Що безпечніше?

Зубочистка чи зубна нитка: що вибрати?

Зміст

Напевно, всі знають, що для здоров'я зубів та ротової порожнини дуже важливо регулярно доглядати за ними. І якщо базовий догляд — використання зубної щітки — не викликає жодних особливих питань і труднощів, то ретельніший та скрупульозніший вже потребує більшої уваги. Зокрема, важливу роль для профілактики карієсу відіграє регулярне очищення міжзубних проміжків. Але чим краще проводити таку гігієнічну процедуру? Найпопулярнішими засобами для цього є зубочистки та флос (зубна нитка). Але що краще вибрати? Які переваги та недоліки є у кожного методу?

Важливість очищення міжзубних проміжків

Зубна щітка не здатна ідеально вичистити всі поверхні зубів. Звичайно, її потрібно обов'язково застосовувати двічі на добу. Але на додаток до неї потрібно чистити й міжзубні проміжки.

Щетинки щітки не можуть проникнути у вузькі щілини так, щоб вичистити весь зубний наліт і можливі залишки їжі. Саме тому міжзубний карієс є дуже поширеною проблемою. Багато людей просто забувають про догляд за цією важкодоступною частиною, через що ясна починають кровоточити, також до цієї симптоматики згодом може приєднуватись дискомфорт і навіть біль. І каріозні зміни згодом потребують стоматологічного лікування.

Уникнути цих неприємних наслідків допоможе правильна гігієна.

Зубочистки: основні переваги та недоліки

Зубочистки популярні серед людей з давніх часів. Сьогодні вони можуть виготовлятися з різних матеріалів, зокрема з дерева або пластику. Вони можуть мати прямий або закруглений кінчик, іноді друга частина зубочистки обладнана йоржиком, а іноді - невеликим відрізом зубної нитки на рогатці. Останній варіант також відомий як флосери, і його часто використовують як альтернативу звичайній зубній нитці. Але таким відрізком, зазвичай, не завжди зручно чистити зуби, а за відсутності навичок використання ним легше травмувати ясна.

Зубочистка досить легка у застосуванні, нею легко можна підчепити великий шматочок їжі, що застряг між зубами. Але вона має і чимало недоліків, зокрема:

  • неможливість видалення всього зубного нальоту;

  • складність вилучення дрібних залишків їжі та забруднень у важкодоступних місцях;

  • легкість травмування ясен.

Крім того, дерев'яні вироби можуть розколюватися та залишати скалки.

Отже зубочистки можуть бути кишеньковим варіантом для разового застосування. Їх легко брати з собою у кафе чи ресторан, у гості та у поїздку.

Флоси або зубні нитки: ефективність та зручність

Для виготовлення якісної зубної нитки використовують штучні волокна (наприклад, капрон або нейлон), до яких може бути доданий шовк. Такий матеріал може бути вощеним (додатково просоченим воском для легкого ковзання) та невощеним. Як показує практика, невощені вироби відмінно підходять для видалення нальоту та залишків їжі навіть із вузьких міжзубних проміжків.

Величезну популярність мають нитки з ароматизаторами для свіжості дихання або бамбуковим вугіллям для додаткового знищення бактерій. Лікарі радять застосовувати такі засоби після їди. Ще вони будуть незамінні при ранковій та вечірній гігієні ротової порожнини.

Нитки мають чимало переваг:

  • дбайливо очищають проміжки, не травмуючи ясна (за умови правильного використання);

  • запобігають розмноженню бактерій у роті, знижуючи ризик каріозних змін та запальних процесів;

  • можуть використовуватись навіть у дитячому віці (під контролем дорослого).

Кожен може підібрати ідеальний варіант зубної нитки для себе з урахуванням власних уподобань та рекомендацій стоматолога.