Новини

Зубочистки:

різновиди, особливості та правила застосування

Зубочистки:

Зміст

Зубочистки - дуже популярні пристрої, які допомагають швидко витягти їжу або залишки їжі з міжзубних проміжків. Такі фрагменти з'їденого можуть завдавати значного дискомфорту, особливо при захворюваннях ясен. А ще їжа, яка залишається в роті після їди, збільшує ризик виникнення карієсу. Тому її своєчасне видалення дуже важливе для здоров'я. Але вибір зубочисток - не найпростіше завдання, адже на ринку представлений величезний асортимент таких виробів. На які деталі потрібно звернути увагу? І на чому слід зупинити свій вибір?

Трохи про історію зубочисток

Історики впевнені, що саме зубочистки стали першим гігієнічним інструментом наших пращурів. Спочатку їхню роль виконували рибні кістки, гострі шипи рослин, щепа дерев та інші підручні предмети. Проте вже близько 5 000 років тому у Шумері стали виготовляти спеціальні інструменти для чищення міжзубного простору.

У міру розвитку людства з'являлися все нові й нові ідеї для створення подібних виробів. Зокрема, після відкриття навичок обробки металів популярність набули металеві зубочистки. А в стародавньому Єгипті знать активно користувалася для цього виробами із золота — їх виявляли під час розкопок єгипетських поховань. Стародавні римляни, зі свого боку, завжди мали при собі гігієнічний набір. Він носився на поясі та обов'язково включав зубочистку разом із іншими важливими аксесуарами.

Різновиди зубочисток

Існують різні варіанти класифікації зубочисток. Залежно від матеріалу виробники пропонують:

  • Дерев'яні зубочистки. Це одноразові вироби – їх потрібно викидати одразу ж після застосування, тому що в їх порах можуть активно розмножуватися патогенні мікроорганізми, що знаходяться у ротовій порожнині. Повторне застосування таких виробів загрожує запаленням ясен. Також при активному використанні зубочистки можуть розшаровуватися та травмувати тканини (як скалки), тому краще віддавати перевагу високоміцним матеріалам, наприклад, з бамбука або дуба.

  • Пластикові зубочистки. Це найбільш гігієнічні вироби, які цілком можуть використовуватися повторно - потрібно лише помити їх після застосування. Але вони не завжди здатні протистояти навантаженням – можуть гнутися чи ламатися при інтенсивному натисканні. Для підвищення міцності таких виробів виробники роблять їх трикутними у перерізі.

  • Металеві. Найміцніші та довговічніші, але водночас дорогі та малодоступні (придбати їх можна далеко не в кожному магазині). До того ж використовувати їх потрібно дуже акуратно, щоб не травмувати ясна та зуби.

Додаткові опції

Для максимально ефективного видалення залишків їжі із міжзубних проміжків виробники випускають удосконалені зубочистки. Найпопулярніші моделі виглядають як великі зубочистки із двома функціональними кінцями. Один із них – це гострий кінець, а другий – рогатка з натягнутим флосом (зубною ниткою). Зубочистки з ниткою виготовляються із пластику. Вони мають багато переваг перед звичайними зубочистками, адже забезпечують:

  • видалення великих шматочків їжі;

  • очищення нальоту з міжзубної поверхні.

Зубочистки з ниткою стають гарною альтернативою звичайній зубній нитці в місцях, де немає умов її застосування. Вони забезпечують більш детальне очищення зубів, ніж прості дерев'яні або пластикові зубочистки.

Виробники намагаються збільшити функціональність таких виробів ще більше. Зокрема величезну популярність мають:

  • Дитячі зубочистки – мають яскраве забарвлення, зручно лежать у руці, можуть використовуватися як батьками, так і зростаючими дітьми. Через те, що у багатьох малюків зубки ростуть дуже скупчено, очищення міжзубних проміжків відіграє важливу роль для профілактики карієсу. І зубочистки із зубною ниткою дійсно допомагають запобігти скупченню нальоту, активації патогенних мікроорганізмів та руйнуванню зубів.

  • Зубочистки з освіжаючою ниткою. Ці вироби не лише видаляють наліт та залишки їжі, а й освіжають дихання. Звичайно, їх не можна розглядати як альтернативу повноцінному чищенню зубів, але вони допомагають уникнути конфузів при спілкуванні з іншими людьми.

  • Зубочистки з гнучкою конструкцією. Ці моделі можуть трохи гнутися посередині, що полегшує доступ до важкодоступних місць. За таких умов навіть значний згин не призводить до пошкодження зубочисток – вони не ламаються, відповідно, не можуть травмувати тканини.

Як користуватися зубочистками?

Безумовно, щоб зубочистка принесла тільки користь, використовувати її потрібно з розумом. Зокрема, рекомендується:

  • застосовувати такий виріб протягом першої пів години після їди;

  • орудувати зубочисткою з акуратністю, щоб не пошкодити цілісність ясен;

  • тримати зубочистку під кутом 45-60 °;

  • прополоскати рот після завершення процедури.

Звичайно ж, згідно з правилами етикету для застосування зубочистки слід піти у вбиральню. Не слід виймати їжу із зубів на очах інших людей.